Online training HDI: Minder moe bij kanker week 2

Afgelopen week was er eentje van gelukkig veel ups en af en toe ging het even down. Ik moest nog rustig aan doen vanwege de operatie die ik de week ervoor had ondergaan. Gelukkig merkte ik iedere dag wel de vooruitgang en ik vertelde mezelf dat ik erop moest vertrouwen dat ik binnen een paar weken gewoon die hikes kan gaan maken rondom de Mont Blanc zoals die in de planning liggen. Nu rustig aan doen, dingen opbouwen en niks forceren, dan gaat dat vast wel goed komen.

Het voordeel was dat ik nu extra tijd had voor de oefeningen die bij deze week hoorden. De 2e week van de training van het HDI: omgaan met vermoeidheid bij kanker stond in het teken van het oefenen met een open blik. Er zaten oefeningen bij waarbij ik moest ervaren hoe het op een bepaald moment met je gaat, hoe je lichaam reageert en welke gedachten je daarbij hebt. En wat vind ik het lastig om gewoon maar te voelen en er niks van te vinden. Ik lig op bed, speel het fragment af en luister aandachtig naar de stem van de man/ vrouw. Ik doe mijn best om alles met een open mind in te gaan, maar 101 gedachten gaan er door mijn hoofd. Meteen moet ik weer aan de woorden van mijn psycholoog denken: "probeer eens wat minder je best te doen".  Het stukje uitleg bij de oefening waarbij men aangeeft dat je ook niet van de een op de andere dag piano kunt spelen zorgt ervoor dat ik gewoon vol blijf houden en elke dag ongeveer 45 minuten met de opdrachten bezig ben. Normaal zo gefocust op het resultaat en het doel. Nu laat ik het maar wat meer gebeuren en ik laat me verrassen met wat deze training mij uiteindelijk gaat opleveren. Natuurlijk is het al prettig om 'verplichte' rust te hebben tijdens de lichaamsverkenningsoefeningen en gewoon lekker op bed te kunnen liggen. Net alsof ik nu naar mezelf kan verantwoorden dat het oké is dat ik even niks doe, ik ben immers met mijn huiswerk voor de training bezig. Nou ja, niks is natuurlijk ook niet het juiste woord, iets ontspannends is waarschijnlijk beter. Ach hoe je het ook wilt noemen. Het is in ieder geval niet iets wat voorheen in mijn dagelijkse routine zat.

In de training zit ook wekelijks een stukje theorie. Deze week een aantal tips om beter te kunnen slapen. Nu slaap ik meestal best wel oké. Soms wel mindere nachten vanwege de pijn in mijn benen door de  lymfoedeem of door de vele gedachtes in mijn hoofd. Dus lees ik de tips door en merk op dat ik toch nog wel wat kan veranderen om misschien nog beter te kunnen slapen. 

- Een consequent slaappatroon, waarbij je elke dag rond dezelfde tijd naar bed gaat en opstaat. Ook in het weekend. Nu ben ik niet van het urenlange uitslapen, maar om op mijn vrije dagen nu ook om 06:30 op te gaan staan????? Ik lees snel door naar de volgende tip.

-Beperk het lezen in bed tot max 30 minuten. Wanneer ik in een goed boek zit merk ik dat ik soms zo moe word van het lezen dat ik al eerder in slaap val of juist het boek niet weg kan leggen, omdat ik maar door wil blijven gaan met lezen.

-Kijk in bed geen tv. Nou dat gebeurt maar heel weinig. Meestal vinden we het veel gezelliger om nog even bij Finn beneden tv te kijken.

-Bouw de dag af. Geen al te inspannende activiteiten voor het slapen gaan. Waar ik voorheen nog wel eens 's avonds er op uit ging, ben ik nu na een dag wel moe en ben ik het liefste gewoon lekker thuis. Dat ik nu niet meer op het eind van de dag lekker kan gaan sporten vind ik wel jammer, ik genoot daar altijd zo van. Ik probeer dit nu toch vaak op het begin van de dag of in de middag te doen.

-Zorg dat je niet direct zicht op de wekker hebt, tijd geeft onrust. Aan de ene kant herken ik dit wel, aan de andere kant voelt het ook als een stukje controle en geeft het mij juist onrust als ik niet weet hoe laat het is of hoe lang ik de tijd nog heb.

-Beperk cafeïne voor het slapen gaan. Hmm ik zal toch eens gaan kijken welke thee ik dan het beste  's avonds kan nemen. Koffie lust ik niet, maar ik ben een ontzettende theeleut. En niet alleen in koffie zit cafeïne, ook in cola, chocolade en dus in bepaalde soorten thee.

-Drink geen alcohol voor het slapen gaan. Ik zal niet zeggen dat ik nooit drink, maar nooit veel en zeker niet vaak.

-Let op datgeen dat je eet. Vet en pittig eten kunnen zorgen voor veel gassen in je buik en een opgeblazen gevoel geven. Heel herkenbaar. Sinds de bestraling zijn mijn darmen niet meer wat het geweest is en kan ik soms dingen beter laten staan.

-Niet roken. Dat is een makkie voor mij. Het heeft mij nooit getrokken. Deze is dus zo af te vinken.

-Douche voor het slapen gaan of neem een lekker bad ter ontspanning. Ik kan uren onder de douche staan, geen probeem. :)

-Zorg dat het lekker koel is op je slaapkamer. Hmmm dat zal lastig worden deze week met die heerlijke tropische temperaturen. Maar klagen doen we niet, het is immers lekker zomer geworden afgelopen week. 

-Koude voeten bij het naar bed gaan kun je compenseren met het dragen van sokken. Deze ga ik Bas natuurlijk niet vertellen, dan mag ik nooit meer zijn voeten als kacheltje gebruiken haha.

-Zet op de dag geregeld een ademhalingsoefening in ter ontspanning. Wat fijn dat die in de therapie elke dag gewoon weer terugkomen.

Naast de slaaptips en oefeningen zat er ook een opdracht bij waarbij ik dagelijks een prettige gebeurtenis moest beschrijven via een G-schema: gebeurtenis, gedachten, gevoel, gevolg. Het laat zien in welke mate gebeurtenissen je gedrag weer beïnvloeden. Een aantal fijne gebeurtenissen uit mijn week waren: 

-Alle kaarten, cadeautjes, appjes met lieve woorden die ik kreeg van vrienden en familie. Het gaf me een warm gevoel dat ondanks dat ik even het gevoel had nu wéér niet mee te kunnen doen in het 'gewone' leven, mensen aan me dachten terwijl zij doorgingen met hun dagelijkse gang van zaken.

-Het beluisteren van mooie filmmuziek. Ik bekeek de film The Imitation game en ontdekte hierbij weer een mooie componist Alexandre Desplat. Mijn Spotify bibliotheek heb ik dus weer uitgebreid met mooie nieuwe nummers van hem.Ik houd erg van de pianomuziek van Ludovico Einaudi. In die muziek kan ik helemaal opgaan, zonder allemaal andere gedachtes in mijn hoofd. Ik vind het leuk om nieuwe muziek te ontdekken. Andere favorieten zijn: Agnes Obel, Rowen Hèze, Danny Vera, Hooverphonic, Stef Bos, Pink,  Zaz, Delain en zo kan ik nog wel even door gaan.  Voor ieder moment een ander genre. Ik ga dan ook graag naar concerten en vooral in de kleinere zaaltjes. Binnenkort maar weer eens even speuren op het internet naar concerten voor na de zomervakantie.

-Spelletjes doen met mijn familie. Wanneer we samen komen moet er bijna altijd wel even een spelletje gespeeld worden. Gelukkig is Bas ook een grote liefhebber van spelletjes. Dus hebben we een flinke spellenkast. Deze week kwamen mens erger je niet (blijft altijd een leuk spel) , Carcassonne en patchwork op tafel. Als het aan mij ligt spelen we iedere dag een spelletje, veel leuker dan tv kijken :)

-De hond uitlaten. Het klinkt niet zo spectaculair, maar wanneer iets even niet meer kan realiseer je je pas weer hoe zeer je het mist. Wat was ik blij toen ik weer voor het eerst na de operatie even een blokje om kon in de wijk met Finn. Lekker naar buiten. Gelukkig kan hij goed naast lopen en trekt hij niet al te veel. Voordeel van een goede opvoeding :) Het is zo fijn om mijn maatje Finn altijd bij me te hebben. Ik kan alle vrolijke momenten met hem delen en als ik me een dag iets minder voel, duwt hij zich heerlijk tegen me aan. 

-Mezelf verwend met een nieuw jurkje. Helaas kon ik niet naar de bruiloft van mijn collega en hem al aan. Wat had ik me erop verheugd. Maar ik was nog niet voldoende hersteld om gezellig te kunnen dansen en heel de avond te moeten staan. De avond zelf voelde ik me …  De dag erna toen ik alle toffe filmpjes van mijn feestende collega's zag kon ik me erbij neerleggen dat het echt niet haalbaar was geweest. Nu hangt mijn jurkje klaar voor het volgende feestje: de afscheidsavond van mijn leerlingen van groep 8.

- Varen in de Biesbosch samen met Bas, 2 vrienden en onze 2 Goldens. Wat een prachtige omgeving en het weer was top. Deze dag deed mijn humeur veel goed na anderhalve week thuis zitten. Finn keek zijn ogen uit op het water. Er kwam van alles voorbij en natuurlijk moest er ook even gezwommen worden. Door Finn dan. Ik mocht vanwege de wondjes op mijn buik nog niet zwemmen. Maar alleen het poedelen was al heerlijk en ik word al zo blij van zo'n vrolijke hond. Dat werkt aanstekelijk. En volgens mij bij heel wat mensen, want Finn en zijn broer hadden heel wat bekijks. Ben benieuwd als we binnenkort met Finn gaan Kajakken. Dat zal vast ook een heel avontuur worden, een nat avontuur denk ik haha, maar wel een leuk avontuur. 

Fijne week allemaal. Enjoy the sun! En af en toe even klagen over het warme weer mag best hoor :)

Liefs Bianca