Het sportgen

Iedere 2 jaar heb ik mijn controle op de LATER POLI. In januari vertelde mijn arts mij dat mijn goede cholesterol aan de lage kant was. Ze vroeg mij of ik aan sport deed. Nou nee.... ik doe aan yoga 1x per week en ik wandel met mijn hond. Het was duidelijk dat zij daar niet tevreden mee was en ze vroeg mij om serieus te overwegen om te gaan sporten. 

Dat is voor mij wel een dingetje. Alleen al bij de gedachte een sportschool in te gaan stijgt mijn hartslag en ik wordt nou niet bepaalt enthousiast van de gedachte om te gaan sporten. Mijn angststoornis speelt altijd op als ik nieuwe dingen wil gaan doen. Maar het weerhoudt mij er niet van om het dan toch te doen. 

Wat de arts vertelde zette mij wel aan het denken en ik besloot dat ik goed voor mezelf wilde zorgen en als sporten daaraan bijdraagt wie ben ik dan om dit niet te gaan doen? 

Inmiddels sport ik een keer per week bij Sanadome in Nijmegen onder professionele begeleiding.  Daarnaast wandel ik een keer week gemiddeld 10 kilometer. En ik begin het verschil te merken. 

Ik heb meer energie. Ook in mijn hoofd is het rustiger. Toch heb ik het sportgen niet.  Ik sta niet te trappelen om naar de sportschool te gaan. Maar na anderhalf uur sporten voel ik me stiekem héérlijk. Het gevoel dat ik goed bezig ben voor mijn lijf en hoofd overheerst. 

Blijft de kanker hierdoor langer weg? Ik heb geen idee. Maar door te zorgen dat ik fit ben en blijf, kan ik wel op mijn best de kankerbehandelingen doorstaan, mocht dit nodig zijn. 

Dus in januari 2022 kan ik met trots mijn arts vertellen dat ik sport....... 

Fijn weekend.  Liefs Bianca 🦋

4 reacties

Weet je dat ik denk dat je gevoel van welbevinden en tevredenheid met jezelf bijdraagt aan je fysieke gezondheid! Net als plezier en lachen dat doet.

Laatst bewerkt: 02/10/2020 - 20:23

Ik heb het sportgen ook niet (terwijl mijn duursportende Lief vele kilometers fietst en hardloopt per week). Ik ben medische fitness gaan doen, onder begeleiding van een fysiotherapeut, zodat er iemand in de buurt is die kan reanimeren. Maar ik moet toegeven: inspanning gééft energie. 

Nee, kanker genezen doet het niet, kanker voorkomen ook niet. Maar een zo goed mogelijke conditie helpt wel, en ook dat je trots mag zijn op jezelf! XXX

Laatst bewerkt: 04/10/2020 - 16:03

Fijn om te horen dat ik niet de enige ben die het sportgen niet heeft. 

Ik voelde me soms zelfs schuldig dat ik niet zo sportief ben..... je doet immers toch alles om gezond te blijven?  Helemaal als je kanker hebt (gehad) ?

Deze hersenspinsels heb ik soms. Ik weet ook dat het niet helpt. Daarom is het Fijn als je dit soort berichtjes krijgt. Dank je wel xx

Laatst bewerkt: 04/10/2020 - 22:25

Ooit onder begeleiding van een diëtiste afgevallen. Toen de kilo's niet meer wilden, zei ze: "En nu wordt het tijd ook te gaan sporten."  Ja ho even, zo zijn we niet getrouwd, dat heb ik vanaf het begin al gezegd, dat sporten niks voor mij is. In een sportschool vind je mij niet en wandelen, dat kan in het najaar en winter, maar tegen de avond in de zomer moet je niet in Andijk zijn. Dan krijg je onderweg meer proteïne binnen, dan dat je het eraf loopt. Ook geen sport gen dus.

Laatst bewerkt: 01/01/2022 - 19:51