Late effecten

Late effecten...... bijna iedereen die een behandeling heeft gehad tegen kanker, zoals bestralingen en chemotherapie, krijgt te maken met de late effecten van deze behandelingen.  Vantevoren valt niet te voorspellen waar je dan last van gaat krijgen. 
Vermoeidheid, geheugen problemen, huidirritaties of zelfs andere vormen van kanker. 
Bij mij zijn de botkanker en de huidkanker waarschijnlijk effecten van de bestralingen die ik als baby heb gehad.  Zeker weten doen de artsen het niet. 
Uit een genetica onderzoek is gebleken dat ik een verhoogd risico heb op borst-, long-, darm-, huid-, botkanker en hersentumoren. 
Dusdanig verhoogd dat ik bij symptomen die ik niet herken van mijn lijf, ik "mijn" arts in het ziekenhuis kan bellen voor een onderzoek. 
Ook mogen er geen röntgenfoto's gemaakt worden van mijn lijf. Alles om de kanker te voorkomen. 
En het enigste wat ik kan doen is alert zijn en bij twijfel aan de bel trekken
En uiteraard....... proberen mijn leven te leven en te genieten van alles wat voorbij komt. 
Al lukt mij dat nog niet iedere dag.....

2 reacties

Als men het over late effecten van kanker heeft, gaat het inderdaad meestal over vermoeidheid, geheugenproblemen en dat soort dingen.

Maar kanker als laat effect van kanker, en dan ook nog meerdere malen, en altijd de wetenschap dat het weer kan toeslaan, jemig zeg. Wat een juk heb jij op je schouders.

Dat het niet altijd lukt om gewoon maar je leven te leven, is heel logisch. Jouw leven is vanaf de start al niet gewoon geweest.

En toch houd je moedig stand!

Liefs, Hanneke

Laatst bewerkt: 05/10/2020 - 11:16