Telefonische afspraak PSA en hoe verder deel 2

Gisteren (11-11) had ik een telefonische afspraak met mijn Urologe. Doel was uitslag door te krijgen van mijn PSA-waarde en ik had vragen voor haar. Als eerste praatje-pot hoe het mij ging en de thuissitiatie, dat besproken hebbend kwam het hoge woord er uit. Mijn PSA was/is gestegen zei ze. En ze kan zoiets zo vrolijk in een gesprek opbouwen. De vorige keer was het 0.1 en nu dus gestegen naar 0.2. Uiteindelijk zei ze ook nog dat ww ons daar geen zorgen over hoefden te maken. Het zou pas 'spannender' worden als het nu ineens naar 10 zou stijgen en 3 maanden later de PSA 100. Dan zouden we een andere behandelmethode zoeken en opstarten, maar nu niet. Want ik had vragen als, Wat als mijn PSA op 0.0 komt, verandert dan mijn behandeling? Antwoord was Nee. Of de vragen als zijn immuuntherapie of DNA-thearapie een mogelijkheid?  De eerste zeker niet, die past niet bij mijn ziektebeeld (alle 15 uitzaaiingen zijn ingekapseld)  Zij kan niet garanderen of met immuuntherapie er niet eentje open springt met alle gevolgen. DNA-thearapie staat nog in de kinderschoenen en dat raad zij nu nog af, maar misschien in de toekomst wel. Ondanks dat ik liever een gesprek op locatie had gehad nam zij wel alle tijd voor me en voor mijn vragen met goede en duidelijke antwoorden. Ik ben een tevreden man ondanks dat ik kanker heb. 😉

5 reacties

Het is goed en doet me ook goed om te lezen, Roban, dat je een tevreden man bent, ondanks kanker. We gaan er gewoon van uit dat die PSA voorlopig weer even zo blijft. Bij mij heeft hij 2 jaar op 0,2 gestaan.

Blijf tevreden,

Tom

Laatst bewerkt: 12/11/2020 - 14:49

Precies Tom.

Ik teken ervoor dat de PSA op 0.2 blijft.

Probeer er zoveel mogelijk aan te doen. Mijn Urologe zei vanmorgen ook nog, misschien was de vorige meting 0.18 en wordt hij weggeschreven als 0.1 en is mijn laatst meting 0.26 en wordt die weggeschreven als 0.2. Voorlopig is alles oké en dat ene puntje stijging maakt mij niet bang. Zoals gezegd een tevreden man met 15 ingekapselde uitzaaiingen 😁. Over 3 maanden volgende PSA-keuring. 

Een tevreden Robas.

Laatst bewerkt: 12/11/2020 - 15:52

Mooi te lezen Robas!
Vasthouden en doorgaan; moet kunnen, toch? Hoe goed ben je dat je kunt zeggen een tevreden man te zijn met 15 ingekapselde uitzaaiingen.... Knap hoor!

Lieve groetjes Hebe

Laatst bewerkt: 13/11/2020 - 19:52

Fijn om te lezen dat je zo positief blijft! En zo is t ook, blijven vertrouwen dat het goed blijft gaan. Hoe de arts t verwoord heeft kan natuurlijk best, en dan is het niet anders geworden. 
Groetjes, Hermien 

Laatst bewerkt: 16/11/2020 - 19:29

Fijn om jouw bericht te lezen. Positief toch? Vorige ook mijn uitslag gehad. Deze was gestegen van 0,8 naar 1,2 en ik ben ook daar, evenals de uroloog, zeer tevreden over. Ik hoef me voorlopig nog nergens ongerust over te maken en ga over tot de orde van de dag. Eind deze maand weer de halfjaarlijkse hormoonspuit en dan kan ik er weer 'n halfjaar tegenaan. Ik merk wel dat de (spier)pijntjes toenemen en de conditie te wensen overlaat, maar we hobbelen gewoon door en ik probeer de beweging erin te houden. 's Maandags biljarten, 's woensdags  'n klein rondje golf en vrijdags 'n potje Jeu de Boules . Helaas gooit corona nu wat roet in het eten, maar ik verheug me er al op wanneer we er weer tegenaan mogen. Als ik tegen problemen zou oplopen (b.v. snellere stijging van de PSA of meer lichamelijke problemen), dan heb ik nog alle tijd me daar druk over te maken. Voorlopig blijf ik genieten (en 'n flashmob als hieronder helpt daarbij) Succes.

Groet,

René

Laatst bewerkt: 17/11/2020 - 11:58