Over mij

Ik ben Jaap Luikenaar  uit Eindhoven. Als partner van Helma, een voormalig borstkankerpatiënt, kwam ik erachter dat er over de ziekte en de patiënten heel veel gezegd en geschreven wordt. Daarentegen lees of hoor je nauwelijks iets over partners van kankerpatiënten. Dat is onterecht, want  ook hun wereld stort in bij het horen van de diagnose kanker en ook hun toekomst ziet er plots anders uit. En dat terwijl partners juist een heel belangrijke rol  vervullen bij de behandeling en  vooral ook later, bij het vaak langdurige herstel van hun lieve patiënt.

Om aan die onbekendheid iets te doen heb ik het boek Man op de mammapoli geschreven, blog ik op www.manopdemammapoli.nl en organiseer gesprekken met partners van kankerpatiënten in De Eik (een centrum voor leven met en na kanker in Eindhoven). Dat gebeurt 1 : 1 of in kleine kring en onder de naam Partner-Perikelen.

Ook in andere centra praat ik tijdens bijeenkomsten onder de naam ‘Kanker en je relatie’ met kankerpatiënten en hun partners. Ik ben daar altijd onder de indruk hoe open en eerlijk lotgenoten vertellen over hun veranderde relatie vanwege de kanker. ‘Vroeger komt nooit meer terug’, valt dan vaak te horen, of  'Ons leven is veranderd’. Klopt helemaal. Je bent niet meer de 'oude', je bent de 'nieuwe'. Door eerlijk te zijn over je gevoelens, en de ander niet te sparen door hem (of haar) de soms pijnlijke waarheid te durven vertellen, werk je aan een liefdevolle relatie in moeilijke tijd.

Tot slot: via de Stichting Jij Speelt De Hoofdrol ben ik nauw betrokken bij het jaarlijkse Borstkankersymposium dat de afgelopen jaren steeds op Landgoed De Zonheuvel in Doorn wordt gehouden. Kijk voor meer info maar eens  op www.jijspeeltdehoofdrol.