Kanker binnen je relatie

Persknipsel waarin bijeenkomst in Marikenhuis op 27/6/23 wordt aangekondigd

Als kanker wordt geconstateerd gaat de aandacht als allereerste natuurlijk uit naar de patiënt. Dat is ook niet meer dan logisch. Want daar zit de kanker. En daar zit de schrik, de pijn, de frustratie en de teleurstelling.

Dat neemt niet weg dat kanker daarnaast ook andere mensen raakt. Het gezin, de kinderen, de echtgenoot (of -note),of - breder - de partner. Vaak wordt die laatste vergeten. Die partner is immers partner niet ziek. Hij (zij, die) 'heeft niets'. Toch heeft kanker grote invloed op je relatie. Kanker heb je samen, zo heet het. Ook de wereld van de partner valt in duigen; de toekomst ziet er heel anders uit. Er moeten plots duizenden dingen geregeld worden. Grote en kleine. Werk, hobby's, schoolgaande kinderen, huishouden, ziekenhuisbezoeken.

Van de ene op de andere dag is alles anders. En, laten we er maar niet om heen draaien: vroeger kom nooit meer terug. Dat is aan de ene kant heel jammer, ja, heel verschrikkelijk soms. Maar - zonder aan al het leed afbreuk te willen doen - het heeft ook voordelen. De verplichte andere kijk op het leven en op je relatie kan veel moois opleveren.

Morgen, dinsdag 27 juni, 19.30 u praten Ellen Geschiere en ik daarover in het Marikenhuis in Nijmegen. Je bent van harte welkom. Lees daarover ook het persknipsel in de bijlage.

En mocht je (als partner van een kankerpatiënt)  meer willen weten. Lees dan mijn andere blogs op deze website eens, of lees mijn boek 'Man op de mammapoli'.

2 reacties

Heel goed Jaap !  Hoe vaak richt de oncoloog zich soms maar tot de begeleidende echtgenoot ? Beslist te weinig: heb hiervoor zelfs een andere arts gekozen .  Deze oncoloog zei;" Ik praat tegen u en vraag veel aan u , maar alles is ook voor de echtgenoot bestemd en vul me aan echtgenoot .want u ziet en hoort alles.   

 

 

 

Groetjes , Ingrid. 

Laatst bewerkt: 26/06/2023 - 22:46