Integratieperikelen

Gisteren was ik uitgenodigd bij het UWV, samen met de mij door het UWV toegewezen integratiecoach, in het kader van het 'WerkFit' traject.

Drie zaken op de agenda: de studieschuld die ontstaan was doordat ik een cursus was aangegaan, het vervolgtraject 'Aan het Werk' en mijn inkomenssituatie vanaf juli 2019.

Best belangrijke zaken voor een overlever en écht niet duidelijk, want hoewel het UWV heeft geprobeerd me duidelijk te maken hoe mijn inkomenssituatie zich zal ontwikkelen heb ik er dus geen snars van begrepen. Nog erger was natuurlijk, dat mijn integratiecoach er óók geen snars van begreep, ze wist van toeten nog blazen. Hoe professioneel ben je dan?

Die studieschuld, heel verhaal, eigen schuld en moet ik dus zelf afrekenen. Bijna €3000,- in de min. Ga er maar aanstaan met een uitkering, het UWV steekt geen poot uit. Ik kan hier een heel lang huilverhaal oprakelen, maar uiteindelijk heb ik zelf die handtekening onder het wurgcontract gezet en moet ik zelf voor de gevolgen opdraaien. De baan in het vooruitzicht was mij overigens wel aangeraden door het UWV.

Het vervolgtraject heb ik afgewimpeld. Ik heb niet zoveel zin meer in een extern bureautje, dat eigenlijk nergens wat vanaf weet, en zo lang mogelijk niks voor je doet. Die verdienen alleen maar een godsvermogen aan jou als cliënt en hebben er geen baat bij dat je snel een baan vindt. Gaan ze dus ook helemaal niet doen.

Pas sinds gisteren begrijp ik dus, dat ik alleen maar de helft de uren hoef te gaan werken, die volgens de berekeningen van het UWV voor mij nog wel mogelijk zijn. Beter is de volledige mep te gaan werken natuurlijk, want het telt alleen maar op, maar als ik niet ga werken verval ik in het bestaansminimum. Als ik dus ongeveer twee dagen in de week tegen een laag uurtarief ga werken krijg ik een 'loon aanvullende uitkering', die echt prima voor elkaar is. Dan heb ik een uitstekend salaris, vergelijkbaar met waar ik vandaan kwam. Op de site van het UWV kan je dus rekenhulpen vinden, die je kunt invullen om te zien hoe je inkomen eruit gaat zien in de voor jou geldende situatie.

Wist ik allemaal niet hé. Geeft me toch weer een beetje hoop dat het alsnog goed gaat komen.

Nu alleen nog even snel een baan vinden... ;-)

5 reacties

Is het een idee om zelf een extern bureautje op te richten? Al is het alleen voor je zelf uiteindelijk betaald het uwv dan toch.

 

Sterkte

Laatst bewerkt: 30/01/2019 - 18:30

Hoi Rono,

Thanx voor je reactie,

'uiteindelijk betaald het uwv dan toch'...

Weet ik niet zomaar. Als je eigen bureautje begint ben je ineens ZZPer en heb je ineens nergens meer recht op. Ik hou niet zo van addertjes onder het gras, ben er al een paar keer op gaan staan hé... ;-)

Maar bedankt voor de inspiratie...misschien iets voor de toekomst...

Laatst bewerkt: 31/01/2019 - 10:44

Hoi W,

Het valt gelukkig allemaal mee. Maar om een baan te vinden, als ex-kanker patient blijkt niet zo makkelijk te zijn. Als het uwv de baan heeft aangeraden , dan moeten zij zou ook helpen vind ik. Al was het maar om de helft van de schuld opzich te nemen.

Heel veel succes!

groetjes Camellia

Laatst bewerkt: 30/01/2019 - 20:55

Ja Camellia,

Vind ik natuurlijk ook... 

Kan ik me natuurlijk erg druk over gaan maken, scheelt me uiteindelijk misschien €1500,-, maar is het dat waard?

Kom ik als ongeremde bulldozer niet doorheen... ;-)

Maar ik kan er altijd een briefje aan wagen.

Laatst bewerkt: 31/01/2019 - 10:39