Bijna rond.

Nu is het haast voor elkaar. Bijna, nog net niet, op het randje, redding nabij.

Ergens halverwege dit jaar stopt de loon GERELATEERDE uitkering van het UWV en gaat hij als het goed is over in een loon AANVULLINGS uitkering. Hiervoor moet ik minstens de helft van de bepaalde restverdiencapaciteit, zoals berekend door het UWV, gaan verdienen, want anders verval ik in vervolguitkering die wordt berekend aan de hand van het minimumloon en dat is geen vetpot.

Zaak is dus een contract af te sluiten met een werkgever, die bereidt is elke maand minimaal de helft van mijn restverdiencapaciteit uit te betalen, want dan kom ik in aanmerking voor een loon aanvullings uitkering (LAU) en daar kan ik dan weer wél prima van leven.

Ik ben nu al een paar dagen aan het rekenen en bellen met het UWV, maar krijg steeds een ander antwoord en dus steeds een andere uitkomst. Hoe het nu precies zit is mij nog steeds onduidelijk. Maar gelukkig heb ik een vriendin die toevallig als jurist in dienst is bij het UWV en die alle gegevens en reken formules beschikbaar heeft, zodat ik met haar kan controleren hoe mijn inkomenssituatie er uit gaat zien na juli 2019.

En dan nog.

De rekenformules zijn super ingewikkeld en het wordt ons niet duidelijk hoeveel ik per maand ga overhouden. Om het nog gecompliceerder te maken kan ik bovenop het minimum aantal uren (ca. 50 per maand) ook nog eens extra werken, waardoor het inkomen dus maandelijks kan fluctueren. Heel gek is, dat ik dus niet kan achterhalen of ik dan ook werkelijk meer ga verdienen. Eén van de helpdeskmedewerkers vertelde bijvoorbeeld, dat het niet uitmaakt of ik het minimum aantal uren ga werken of het maximum aantal uren van mijn restverdiencapaciteit, want dat mijn inkomen dan gelijk blijft. Een andere medewerker van dezelfde helpdesk wist mij te vertellen, dat ik slechts 70% krijg uitbetaald van mijn bruto inkomen. Wéér een andere helpdeskmedewerker van het UWV ontkende dit en zei dat ik al 70% van mijn uitkering krijg, en dat ik dus niet nóg eens gekort kan worden.

Het is dus blijkbaar zó ingewikkeld, dat niemand bij het UWV mij vooraf een passend antwoord kan geven over mijn inkomen vanaf juli 2019. Ik heb er nu een directe mail uitgestuurd naar het UWV, met de vraag of ze voor mij twee rekenvoorbeelden kunnen voorrekenen, waaruit blijkt hoeveel ik ga, of kan gaan verdienen.

Ik hoop vandaag nog antwoord te krijgen, want vandaag moet ik ook de kogel de kerk uitsturen betreffende een arbeidsovereenkomst met die ene werkgever waar ik een studieschuld heb open staan.

Als alles meezit ben ik dan overal vanaf en heb ik zometeen een passende baan, met een passend salaris waar ik wél van kan leven.

Wat een gedoe, beetje stress toch ook wel en ik hoop dat het allemaal gunstig gaat uitpakken, maar 'de vogel zit nog niet op zijn tak', dus nog even doorduimen.

3 reacties

Ik ben volledig afgekeurd na ruim een jaar ziektewet en dus in de IVA terecht gekomen (vervroegde WIA), dat is op papier 75% van mijn laatst verdiende salaris. Maar door allerlei ingewikkelde toestanden met kortingen en heffingen krijg ik maar zo'n 65% van dat bedrag uitbetaald. Ik werkte parttime, dus dat is een inkomen van niks. Ik wil geld niet belangrijk vinden, maar vind het wel heel erg zuur. Ik heb meer dan 30 jaar gewerkt. Als ik niet was gaan samenwonen, zou ik nu absoluut niet rond kunnen komen. En dat vind ik ook zuur voor mijn partner. Aan de andere kant: ik krijg nog wel wat, hier in Nederland, je kunt het slechter treffen.

Succes, ik hoop dat het gaat lukken met die passende baan!

Laatst bewerkt: 06/02/2019 - 10:32

Wat een gedoe allemaal....en het ergste is dat ze het zelf ook niet allemaal weten. Ik hoop dat het gunstig uitpakt voor je en dat je weer op een "normale" manier kan ademen.

Succes 

Laatst bewerkt: 06/02/2019 - 09:00

Hoi W,

Duizel mij, duizel mij. Het is zo ingewikkeld allemaal. Ik heb vandaag weer aan de chemo gelegen en ga later nomaals lezen. Jij lijkt heel strijdlustig en dat is Fijn om te lezen. Uiteindelijk komt het allemaal goed. 

Groetjes Camellia 

Laatst bewerkt: 07/02/2019 - 20:54