Toch weer anders

Het leek allemaal vrij zeker, maar de loop der dingen is toch weer anders dan gedacht. En niet een beetje, maar echt enorm. Nu ik de kans heb nog even het verhaal voort te zetten daarom nog enkele extraatjes: de dagen zondag-dinsdag.

Bij het schrijven van het voorlaatste blog was euthanasie gepland op zondagochtend. Dat luchtte toen enorm op. Die donderavond en nacht was ik er slecht aan toe, erg benauwd, met pijn op de borst en een pijnscore die de 10 overtreft. Hartfalen leek nu de belangrijkste oorzaak. Ik kreeg verschillende medicaties extra en knapte op vrijdag geleidelijk aan weer wat op. Toen de huisarts op zaterdag de euthanasie wilde komen bespreken, trof zij een heel andere Ben aan, een die weer volop op zijn praatstoel zat. De omstandigheden waren zo anders dan op vrijdagochtend dat de vraag of de euthanasie wel door moest gaan met “Nee” beantwoord moest worden. We besloten die zaterdag tot uitstel, vooral ook omdat je niet weet hoe lang het goed zou blijven gaan, misschien wel 1-2 weken. Inmiddels weten we: vrij kort, want op zondag was de pijnscore knalhard terug, maar nu bij de lever.

Een dag later zit ik er alweer anders bij. Als de huisarts maandagmiddag via de voortuin naar het terras komt ziet zij verbaasd mij luid mijn favorite  afspeellijst draaien. “Het is te mooi weer om binnen te sterven”, zeg ik. Om de nieuwe situatie te begeleiden heeft zij Thuiszorg ingeschakeld en de dosis morfine aangepast naar 6 x 12,5 mg per dag. We overleggen over de mogelijkheid om een nieuwe datum te plannen voor euthanasie. Ik ben wel weer vrolijk maar weet inmiddels ook dat de verslechteringen niet van tijdelijke aard zijn. Het palliatieve team wordt erbij betrokken, de scenarts geraadpleegd en intervisie wordt toegepast om de toetsing van de euthanasie goed te checken. Dat is logisch want het lijkt er erg op dat ik twijfel heb over de euthanasie. Het is wat mij betreft geen twijfel maar wel een timingsprobleem.

Op dinsdag komt de huisarts weer om de mogelijkheden toe te lichten. De euthanasie kan vrijdag plaatsvinden. Ik ben opgelucht dat te horen. Er is overeenstemming over dat aan alle eisen is voldaan. Wederom is iedereen opgelucht daarover terwijl nieuwe problemen zich aandienen: de doorstroming stagneert. Eten lukt niet meer. Dat wil zeggen: ik kan wel eten en heb ook trek, maar alles wat ik eet komt niet verder dan de maag. Wat ook niet meer lukt is het plassen. Vocht komt er niet meer uit dus is een katheter nodig. Die wordt vanavond aangelegd. Nou, wie weet wat er nog meer kan gebeuren tussen dinsdagavond en vrijdagochtend? De onzekerheden blijven tot de laatste snik. Wat je ook plant, het loopt telkens weer anders.

10 reacties

Als je niet oppast ga je de euthanesie niet meer halen!

En die is oorspronkelijk bedoeld om je uit je lijden te verlossen.

Gemengde gevoelens, Ben.

Laatst bewerkt: 15/09/2022 - 09:06

Ik bewonder je humor Ben 

idd het leven / dag loopt weer anders, dan wat je in gedachte had. Het leven is onvoorspelbaar. 
ik wens jullie kracht toe en ga je missen Ben 

Hartgroet  Tanja 😘

 

Laatst bewerkt: 15/09/2022 - 09:21

Dat is wel weer even schakelen, Ben...! Nogmaals alle sterkte voor jou en Dorine!

Warme groet,

Carolina 

Laatst bewerkt: 15/09/2022 - 10:03

Niet mooi.
Ons in je vorige blog zo op het verkeerde been zetten . 
Maar heel blij dat ik je nog even gehoord heb .
💕💕
Willy

Laatst bewerkt: 15/09/2022 - 10:19

Beste Ben en Dorien

Een WhatsApp bericht van Ben komt in beeld. Mijn eerste gedachten: Ben is overleden en Dorien plaats je laatste blog. Niets is minder waar en met bewondering zit ik je blog te lezen. Wat een roller coaster en wat is tijd ….. 

Heel veel sterkte toegewenst

groeTheo 

Laatst bewerkt: 15/09/2022 - 11:13

Change of plans. Zelfs in de laatste fase.
Het lijf laat je weten wanneer het einde in zicht is en toch weer niet. Er zijn oplevingen.
Het leven is te mooi en de liefde die je ontvangt groot.

Laatst bewerkt: 15/09/2022 - 12:22

Lieve Ben, en Dorien, wij zij ah vrijwilligen bij de sup 11 steden. Het weer is zeer onstuimig, regen, harde wind en zon, zodra de zon er is dan is het warm. Jouw verhaal voelt net zo.  Veel sterkte dikke knuf voor jullie. Liefs Erwin&Ypie

Laatst bewerkt: 15/09/2022 - 16:58

Wat denkt de denker van Rodin: er valt niet meer te denken, maar te ervaren, hoe t ondenkbare je pad kruist….hoop dan toch, dat t in enig opzicht een enig aangename verrassing is voor even, want ik denk/wens, dat dit niet zo door blijft gaan…..sterkte&berusting voor jullie beiden van ons beiden!!!!

 

Laatst bewerkt: 15/09/2022 - 16:59