De grote repetitie

Nadat duidelijk was dat de euthanasie op vrijdag gaat plaatsvinden informeer ik enkele vrienden daarover. Twee daarvan willen nog heel graag vandaag, woensdag, langskomen. Ik ‘plande’ ze na elkaar. Maar ook van deze planning kwam niks terecht omdat geheel onverwacht mijn zwager Reinier een afscheidsserenade kwam brengen (video hieronder). Ik hoorde hem aankomen vanuit bed, een prachtig geluid weerkaatste tegen de groene waterkant. Het is zo’n uniek tafereel dat ik graag deel met mijn aanwezige vrienden. Buiten op het gras hebben we een klein liefdesdansje gemaakt. Het was uitermate gezellig om in deze samenstelling de dag door te brengen, al moest ik enkele keren afhaken.  

In de avond was ik echt ‘op’. De dienstdoende van thuiszorg zag mij en sprak uit dat ik in de stervensfase ben. Hij wilde naast de inmiddels gebruikelijke medicatie een slaapmiddel geven. Nu is slapen voor mij helemaal geen probleem, maar de combinatie met andere medicatie zou in deze fase het beste resultaat geven in de pijnbestrijding. De kans dat ik niet meer zou ontwaken werd als hoog ingeschat. Daarom heb ik met verschillende dierbaren nog telefonisch contact gehad en weet ik nu wat mensen zeggen als ze weten dat het de laatste woorden zijn die ze met de stervende delen. Behalve met mijn zus, zij sliep denk ik al. Dus stuurde ik die een app  “Als je me nog wil horen dan moet dat nu. Ik haal morgen waarschijnlijk niet.”

Midden in de nacht, ik geloof rond drie uur, komt de thuiszorg kijken. Een koude hand raakt mij aan en ik schrik geirriteerd wakker. “Waarom maak je me nu wakker?” Ik kijk naar verbaasde ogen die uitstralen er niet op gerekend te hebben dat ik nog zou leven. Alles doet het nog en ik krijg nog een beetje morfine erbij. Ik slaap razendsnel weer lekker in. Tot vijf uur. Ik schrik me rot van aanhoudend telefoongerinkel. Het is mijn zus. Verdorie weer gestoord terwijl ik zo lekker sliep, maar we moeten er allebei vreselijk om lachen. Dorine en Maaike, haar zus die al de hele week ons helpt, lachten hard mee. 

Al om zeven uur ben ik weer wakker. Ik sta langzaam op om dit 'tussenblog' te maken. De wendingen in de eindfase zijn ongekend. Geen idee nu of ik straks niet weer een afknapper krijg en de volgende dag niet haal. We hebben als het ware nu de grote repetitie gehad. Eind van de middag was iedereen er, die er morgen bij is. Alles wat nodig is samen doorgenomen. Neef Siebe verzorgde de afsluiting met een een door hem speciaal voor deze gelegenheid geschreven compositie voor bas, onder de titel "Ben" (video hieronder).

 

 

 

 

 

 

14 reacties

Goede reis Ben en 🙏 

wat fijn dat jij zulke mooie mensen om je heen hebt

Laatst bewerkt: 15/09/2022 - 21:53

Wat een heerlijke maffe zwager heb je. Met dat soort familie om haar heen komt het wel goed met Dorien.

Tot ooit aan gene zijde, Ben.

Laatst bewerkt: 15/09/2022 - 22:00

Je doet t echt helemaal zelf samen met je dierbaren, heel sterk! En ook fijn, dat t zo gaat! Het aandeel “euthanasie” wordt steeds kleiner….wel fijn dat t er is als back-up….vrees niet, berust in en vertrouw op een goed uiteindelijk afscheid en einde…Goed gedaan!!! Vaarwel!!!

Laatst bewerkt: 15/09/2022 - 22:18

Prachtig! Kippevel krijg ik hiervan. Zo mooi! Wat een fantastische mensen heb jij om je heen. Niets dan liefde voor jou. Je krijgt wat je geeft. Slaap zacht...

Laatst bewerkt: 16/09/2022 - 00:29

Wat een liefde en wat een dappere en heerlijke mensen heb jij om je heen. Knap dat je dit verhaal nog met ons deelt Ben. Ik krijg er zelf kippenvel van, maar ik gun jou een mooi einde. Bijzonder om toch telkens toch weer wakker te worden en dat er dan zelfs nog gelachen wordt. Gelukkig heb je je zus nog gesproken.  Goede reis dappere Ben. Bedankt voor je blogs. We leren van elkaar en ik hoop ook zo sterk te kunnen eindigen. Goede reis en sterkte voor iedereen die jou liefheeft. Grtjs Carla

Laatst bewerkt: 16/09/2022 - 07:39

Ben, onvoorstelbaar. En ook zulke mooie aandacht van dierbaren.

De juiste vogel heeft zich nog niet bij je aangediend. We kennen m niet, want hij staat niet in je boek. Het is de 'engel-vogel'. Jij bent een engel voor veel mensen en de vogel wil dat we nog even over en van je kunnen lezen.

Sterkte Ben en dierbaren erom heen. Een mooie zachte reis op de vleugels van deze vogels als deze eenmaal daar is.

Groeten, Johan

Laatst bewerkt: 16/09/2022 - 08:12