Einde

Dit schrijf ik voor het geval er iets onverwachts gebeurt waardoor de blogs abrupt zouden eindigen. Ik heb immers een verhoogd risico. Als ik in slaap val midden op de dag kijkt Dorine altijd even of ik echt slaap of misschien al dood ben. Ik slaap dan zo diep dat ze telkens twijfelt. Voor mijzelf zou zo definitief inslapen misschien wel fijn zijn want dan is er geen polonaise in de eindfase, maar voor haar is dat toch wat anders. En misschien prefereer ik eigenlijk wel zoā€™n polonaise met een bewust einde.

Bij al mijn terugkijken in de afgelopen maanden overheersen de leuke, fijne, liefdevolle, ontroerende en verrassende belevenissen. Ik vind dat ik een reusachtig mooi leven heb geleefd met veel hoogtepunten en niet zoveel dieptepunten. Natuurlijk had ik nog een jaar of tien willen doorgaan, maar dat heb je niet voor het zeggen. Over tien jaar zou de eindfase vermoed ik niet eens zoveel verschil maken. Het hele proces moet je door, dat is het enige dat we zeker weten. Het voordeel van de vorm van de galwegkanker die ik heb, is dat dat bij mij vrij langzaam gaat, althans langzamer dan eerder werd gedacht. Daardoor hebben we de tijd gehad om dat allemaal goed te beleven en al doende stukje bij beetje te verwerken. Veel kunnen praten ook en steeds overeengestemd over hoe we alles doen.

Wat niet kan is regelen dat Dorine verder nergens last van zal hebben nu ik er niet meer ben. Zij kan niet anders dan het rouwproces meemaken. Dat vergeet men nogal eens als men zegt dat een ding zeker is: dat we doodgaan. Een tweede ding dat we zeker weten is dat de dierbare partner een rouwproces doormaakt. Ik hoop maar dat daarvoor begrip zal zijn en dat mensen niet ervoor weglopen zoals sommigen dat doen voor de dood.

Het zal niet makkelijk zijn, maar ik vertrouw erop dat zij het overleeft en haar leven kan voortzetten. Zij zegt: ā€œik moet mezelf opnieuw uitvindenā€. Ja, in die zin dat de vraag wat ik ergens van vind niet meer beantwoord kan worden. Ik zou zeggen: maak een beslissing en aarzel niet te lang. Het leven is kort dus haal er maar uit wat erin zit. ā€œGeniet van het rouwprocesā€ zeggen we niet, maar misschien moet je er zo soms ook naar kunnen kijken. Jij maakt iets unieks mee, iets dat je maar een keer kan doen. Zoals Manu Kreise zegt: verdriet is de andere kant van liefde. Als je verdriet als liefde kan zien is het in de eerste plaats mooi.

Wat ik gelezen heb over rouw, verdriet en troost, is dat het heel persoonlijk blijft. Sommigen lukt het niet om een heftig verlies te verwerken, maar veruit de meesten lukt het wel. Dorine is een ā€˜snelle verwerkerā€™, toont direct emoties en pot niets op. Wat mij betreft ga je niet weet ik hoe lang in een hoekje zitten. Onderneem alles waar je je goed bij voelt en koester alles wat bij onze liefde hoort.  

Tot slot: heel veel dank aan mijn volgers, talloze reacties en liefdevolle contacten. Ik geloof dat ik langzamerhand wel alles gezegd heb wat ik te zeggen had. Zorg goed voor elkaar, niet alleen in de eindfase, maar altijd!

Einde

Ps

Ben is er niet meer, maar wij gaan wel verschillende dingen organiseren. 
Er komt een afscheidsbijeenkomst en de oude site benverleg.nl krijgt een tweede leven in de vorm van een in Memoriam. Via de site kan men zich aanmelden voor de afscheidsbijeenkomst, er kunnen verhalen, anekdotes en fotoā€™s gedeeld worden en zo meer. 

 

 

 

 

 

26 reacties

Lieve Dorine

Ben was een prachtmens .

Combinatie van levenswijsheid en milde humor zoals je maar zelden vindt . 
Is voor velen onder ons een steun geweest in het omgaan met ....

Sterkte

Willy

Laatst bewerkt: 16/09/2022 - 10:24
16 september 2022 om 10.31

Gecondoleerd Dorine šŸ¤. Ik wens jou en allen die Ben lief hebben heel veel sterkte toe. Met veel bewondering heb ik zijn blogs regelmatig gelezen. Het straalde vaak veel kracht uit en het was indrukwekkend om zo mee te mogen lezen hoe Ben om ging met zijn ziekte. Iets wat mij zeker bij zal blijven!

liefs Bianca

Laatst bewerkt: 16/09/2022 - 10:31

Lieve Dorine,

Stil van dit laatste blog van Ben... 

Wat een bijzondere, humoristische en wijze man. Zijn liefde voor- en zorg om jou klonk door Ć”lles heen.  

En nu moet jij jezelf, in een leven zonder Ben en met een groot gemis om hem, "opnieuw uitvinden". Ik wens je daarbij enorm veel sterkte en steun toe! 

Warme groet,

Carolina  

Laatst bewerkt: 16/09/2022 - 10:43

Lieve nabestaanden,

gecondoleerd met het overlijden van Ben, zo moedig, met humor, rustig en berustend heeft hij zijn proces beschreven. Ik ben geneigd te zeggen ā€˜het is goed zoā€™ , maar slechts 66 jaar worden is natuurlijk verre van goed, Zijn helderheid was voor mij erg leerzaam.

Ik wens Dorine toe dat zij de kracht vindt om door te gaan zonder haar lieve Ben.

sterkte en succes met de organisatie van het afscheid en de tijd daarna.

liefs Hanneke

Laatst bewerkt: 16/09/2022 - 11:05

Liefs...sterkte...gecondoleerd...eer om Ben gekend te hebben..we gaan hem altijd in herinnering bij ons dragen en zijn gedachtengoed, humor, wijsheid en liefde voor Dorine en ons allen nemen we ook mee in ons leven....

Laatst bewerkt: 16/09/2022 - 11:11

Beste Dorine Beste verdere vrienden en familie,

Een periode van afscheid nemen van Ben is nu afgesloten al gaan de mooie herinneringen nu leven. Ben was een krachtige vent die met humor en realiteitszin, misschien wel het moeilijkste deel van een mensenleven, prachtig kon beschrijven wat het inhoudt, hoe het voelde en vooral hoe hij het er maximale uithaalde. Een diepe buiging en respect daarvoor en ik hoop zo dat jij daar de kracht uithaalt om door te gaan, jezelf opnieuw uit te vinden, zoals Ben schreef. Heel veel sterkte en Ben zijn blogs zullen me bij blijven. Warme groet, Hans

Laatst bewerkt: 16/09/2022 - 12:20

Beste Dorien en zijn dierbaren 

Gecondoleerd met het verlies van een fantastisch persoon Ben Verleg. 
 

Laatst bewerkt: 16/09/2022 - 12:31

Ons warme medeleven Dorine en naasten van Ben. Met bewondering hebben wij vaak meegelezen met zijn mooie berichten, waarmee hij veel bijdroeg en bij zal blijven dragen aan anderen. Een prachtig voorbeeld van levenskunst. Heel veel sterkte in de voorliggende tijd. 
Judith, communitymanager kanker.nl

Laatst bewerkt: 16/09/2022 - 13:33

Lieve Dorien,

Ben was een hele lieve, prachtige en uitzonderlijke man. In zijn eindfase is het hem gelukt om dat op allerlei wijzen jou en ons allen duidelijk te maken. Jullie hadden een heel bijzondere en fijne laatste tijd samen, maar ook veel pijnlijke perioden, die Ben pareerde met zijn humor en relativeringen. Ik hoop dat zijn lach voor jou zal blijven naklinken en jou zal helpen het jou, door Ben zo gewenste, nieuwe levenspad te vinden en te volgen. Veel liefs en veel sterkte, Paul de Ridder, Amsterdam/Bucket Big Band

Laatst bewerkt: 16/09/2022 - 13:38

Dorine, familie en vrienden van Ben.

Ik wil jullie condoleren en sterkte wensen voor de tijd die voor jullie ligt. Jullie zijn een prachtig mens verloren.

Rouw is de achterkant van liefde. Als je veel van iemand hebt gehouden doet dat veel pijn.

Lenneke 

Laatst bewerkt: 16/09/2022 - 17:22

Gecondoleerd Dorine en nabestaanden. 

Wat een groot gemis van een bijzonder mens. Zelfs tot het einde dat zich niet liet leiden, maar waar Ben weer op geheel eigen positieve wijze mee om ging. 

En hoeveel liefde spreekt uit Ben zijn laatste bericht. Rillingen geeft het mij. Ik wens jou, jullie heel veel sterkte de komende tijd.

Liefs Mora

Laatst bewerkt: 16/09/2022 - 17:34

Lieve Dorine,

Mooi beschreven door Ben ! Heel veel sterkte met dit afscheid nemen, veel liefde gewenst en big hug !

 

Laatst bewerkt: 16/09/2022 - 17:37

Dorine, familie en vrienden van Ben.

Wat een mooi laatste blog.ā™„ļø

Het wordt wennen niet even meer op dit blog kijken of er een update is. 
Heel veel sterkte gewenst. Ben was een  bijzonder mens.

šŸ™ Josine 

Laatst bewerkt: 16/09/2022 - 19:07

Lieve Dorin, familie en vrienden van Ben, 

Van  harte gecondoleerd met het overlijden, Door de blogs te lezen en aanwezig te zijn bij de boekpresentatie, bleek wat Ben ongelooflijk geluk heeft gehad met zoveel lieve prachtige mensen om hem heen. Ik wens jullie allen sterkte en heel veel mooie herinneringen om Ben nooit te vergeten. 
Berd Stapelkamp

Laatst bewerkt: 17/09/2022 - 10:48

Heel veel sterkte allemaalšŸ˜¢

Ben was een mooi mens en bezat zoveel positiviteit, we lazen zijn blog heel graag, in stapjes naar het einde toe. Ik hoop dat ik ook sterk genoeg ben en een beetje kan accepteren dat er straks een einde komt aan alles.

Zoals Ben alles beschreef en mooi afscheid nam in alle rust en met humor dan vindt je doodgaan niet eng meer. Ik haalde veel steun uit.

Heel veel sterkte lieve Dorine

Groetjes Andjenie

Laatst bewerkt: 17/09/2022 - 10:51

Lieve Dorine, familie en vrienden, gecondoleerd. Wat een enorm gemis zal Ben voor jullie zijn. Afscheid nemen doet pijn, heel veel sterkte. šŸ’•

Laatst bewerkt: 17/09/2022 - 10:52

Dag Dorine,

We wisten dat het er zou aankomen en toch verschiet ik.

Veel moed, sterkte en liefde. 
 

Ik denk dat ik Ben en zijn schrijfsels niet vlug zal vergeten en dat ik hier misschien nog zal komen lezen. 
 

Ik vraag mij telkens af waarom ? 
 

Dikke knuffels,

Lies

Laatst bewerkt: 19/09/2022 - 14:23

Beste Dorine,

Gecondoleerd met het verlies van Ben.

Het lezen van zijn blogs heeft mij geholpen met de acceptatie van het palliatief zijn en hoe daarmee om te gaan. 

Het moet vast een hele fijne en bijzondere man zijn geweest.

Veel sterkte toegewenst.

Liefs, Ingrid

Laatst bewerkt: 19/09/2022 - 20:40

Gecondoleerd voor iedereen die Ben liefheeft. Het gemis zal enorm zijn en het verdriet groot . Hij bleef vol humor en sterk wat voor jullie hopelijk een troost was. Maar wat doet het toch veel pijn om te lezen dat Ben nog zo vol in het leven tot hij zo ziek werd, is overleden. Pfff heftig en voor velen confronterend. Ik hoop ook zo dapper en sterk te kunnen blijven als Ben. Zijn blogs waren prachtig en wat mooi dat jullie er mee door blijven gaan. Ik wens jullie heel veel moed en sterkte. Groetjes Carla.

Laatst bewerkt: 21/09/2022 - 11:31

Liefde en verdriet liggen dicht bij elkaar.
Heel fijn dat Ben ons deelgenoot heeft gemaakt van zijn leven in de eindfase. Tot het laatst met wijsheid, humor, eerlijkheid en ook pijn. Geen bucketlist. Wel een mooi boek nagelaten; gevleugeld leiderschap.
Heel verdrietig. Ik wens je veel kracht en moed op je levenspad, Dorine. De wandeling gaat zeker komen. 

Laatst bewerkt: 22/09/2022 - 21:48