Samenvatting

Het kan tegenwoordig: samen met je arts praten over wat voor jou de beste behandeling is. Samen beslissen noemen we dat. Toch is dat in de praktijk nog best lastig. Hoe voer je zo’n gesprek?

Op woensdag 2 oktober 2019 organiseerde kanker.nl een speciale dag waar het thema ‘In gesprek met je arts’ centraal stond. Diverse sprekers gaven een presentatie of workshop over dit thema. Daarnaast was er een infomarkt met informatie van diverse patiënten­organisaties. Er waren circa 200 aanwezigen.

De aanwezigen beoordeelden de dag met een 8,5!

Sprekers
 

Ella Visserman - Samen Beslissen

Ella VissermanElla Visserman werkt als belangen­behartiger Samen Beslissen bij NFK. Keer op keer verbaast het haar dat Samen Beslissen nog geen vanzelfsprekendheid is in de spreekkamer. Ella: "Hoe kan het dat mensen nog dikwijls een behandel­advies krijgen, zonder dat met hen is doorgepraat over wat voor hen belangrijk is in hun leven? Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor Samen Beslissen en begint het langzaamaan te veranderen. NFK zet zich daarvoor in."

Ella vertelde tijdens de deelnemersdag wat Samen Beslissen is, waarom Samen Beslissen kan helpen bij het nemen van besluiten en hoe Samen Beslissen in de spreekkamer kan worden toegepast.

Paul Vermeulen - tips vanuit patiëntenperspectief

PaulPaul Vermeulen leeft al 3 jaar met darmkanker en is ongeneeslijk ziek. Hij heeft de afgelopen jaren al aardig wat gesprekken met zorgverleners gevoerd. Tijdens de deelnemersdag deelde hij zijn 10 belangrijkste tips.
 

Sandrine Kwast - Workshop 'In gesprek met je arts'

Sandrine KwastAls oudste dochter en tevens verpleegkundige, begeleidde en verzorgde Sandrine Kwast als jong volwassene haar vader toen hij kanker bleek te hebben. Deze ervaring had grote impact op het gezin en bracht Sandrine op het idee om een eigen bedrijf te beginnen. Sinds 2017 helpt Sandrine onder de naam WEERinREGIE mensen met kanker en hun naasten om met of na kanker een nieuw evenwicht te vinden en weer de regie over het leven te kunnen pakken. 

Tijdens de deelnemersdag gaf ze een interactieve workshop over het in gesprek gaan met je arts. Op een laagdrempelige manier kregen de aanwezigen inzicht in persoonlijke stijlen, ontdekten ze waarom communicatie met de één beter verloopt dan met de ander, oefenden ze met het stellen van de juiste vragen en gingen ze naar huis met een handig naslagwerk boordevol tips & tricks. 

Warner Prevoo - Echte dokters huilen ook

Warner PrevooWarner Prevoo is in het dagelijkse leven interventieradioloog en heeft de afgelopen 17 jaar vooral mensen met kanker behandeld. Drieënhalf jaar geleden werd hij opeens zelf kankerpatiënt. Over zijn eerste ervaringen heeft hij samen met Karin Overmars een boek geschreven: ‘Echte dokters huilen ook’. Hoe doe je dat… patiënt zijn?

Tijdens de deelnemersdag vertelde Warner over zijn ervaringen en hoe hij tot nieuwe inzichten is gekomen over hoe artsen en patiënten (misschien) beter met elkaar om zouden kunnen gaan. Warner: "Patiënten hebben minder aan een ‘gemaakte’ empathische dokter die zegt het allemaal te begrijpen. Ze zouden hun dokter niet moeten vragen hoelang ze nog te leven hebben. Beter kunnen ze vragen hoe ze met hun ziekte moeten leven."

Presentaties

Onder de sprekers staan links naar terugblikken van de presentaties.

Bekijk alle slides die tijdens de presentaties zijn getoond.
 

Nalezen en napraten

In ons blog kun je alle highlights van de dag nalezen. Ook is het mogelijk om daar in een reactie jouw ervaringen over het thema (en als je er bij was de bijeenkomst) te delen.

Ook kun je in de blogs van moderatoren Frie en Dasje lezen hoe zij de deelnemersdag hebben ervaren.

Op kanker.nl/samenbeslissen staan diverse pagina's met informatie gerelateerd aan het thema. 

Collage2019