Planning van de behandeling

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Het behandelteam overlegt wanneer je met de behandeling kunt starten. Soms is behandeling meteen nodig, soms kun je nog een paar maanden wachten.

Je arts bespreekt met je wat in jouw situatie het beste is:

Behandeling uitstellen totdat de zwangerschap in het tweede trimester is

Als de kanker langzaam groeit, is het niet altijd nodig om direct met de behandeling te starten. De arts kan dan adviseren de behandeling uit te stellen tot het kind gegroeid is. Dit is belangrijk bij chemotherapie. Deze behandeling is veilig vanaf week 12 tot 14 van je zwangerschap tot week 35-36 van je zwangerschap.

Behandeling uitstellen tot na de bevalling

Soms is de behandeling uitstellen tot na de geboorte de beste keus. Je start dan kort na de bevalling met de behandeling. De arts volgt het verloop van de ziekte in de periode tot de bevalling nauwkeurig met controle-onderzoeken.

Of afwachten in jouw situatie een optie is, hangt vooral af van het soort kanker dat je hebt en hoever je bent in de zwangerschap.

Wanneer is wachten met behandelen mogelijk?

Afwachtend beleid kan een optie zijn bij kankersoorten die in een heel vroeg stadium zijn ontdekt en/of heel langzaam groeien. Het gaat dan om:

  • laaggradig lymfoom
  • een ander type laaggradige kanker, zoals sommige hersentumoren

Laaggradig betekent dat de kankercellen voor een groot deel lijken op de cellen van het orgaan waarin ze zijn ontstaan. Deze graad kankercellen groeien meestal langzaam.

Afwachtend beleid is eerder een optie als je al verder in je zwangerschap bent. 

Controle-onderzoeken

Als afwachtend beleid een optie is, bespreekt je behandelend arts dit met je. Hij of zij legt dan uit welke onderzoeken je krijgt om de kanker in de gaten te houden. Dit hangt af van de kankersoort die je hebt.

Als de kanker toch groeit

Bij onverwachte groei van de kanker kan het behandelteam toch adviseren eerder met de behandeling te starten.

Meteen starten met de behandeling

Heb je een snelgroeiende soort kanker, dan adviseert de arts meestal om direct met de behandeling te starten. Anders is het risico te groot dat de tumor doorgroeit of zich verspreidt.

Ben je nog maar kort zwanger (eerste trimester) en is de behandeling schadelijk voor het kind? Dan kan het helaas nodig zijn de zwangerschap af te breken

Eerder bevallen, dan starten met de behandeling

Krijg je in het derde trimester te horen dat je kanker hebt en heb je direct een  behandeling nodig? Dan adviseert de arts soms om de bevalling kunstmatig op te wekken of een keizersnede te doen. Na de geboorte van je kind start je dan met behandeling.

Moet je eerder bevallen, dan gebeurt dit bij voorkeur vanaf een zwangerschapsduur van 37 weken. Dan is je kindje volgroeid en loopt het het minste risico. Als wachten tot 37 weken niet mogelijk is, kijkt je arts wat de risico’s zijn voor jou en voor je kind. Hij of zij bespreekt dit tijdens het multidisciplinair overleg (MDO). En daarna beslis je samen wat een verstandige keuze is in jouw situatie.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Alice van Dijk-Lokkart

Klinisch psycholoog-psychotherapeut, Amsterdam UMC

Foto Mathilde van Gerwen

Drs. Mathilde van Gerwen

Neuropsycholoog, Antoni van Leeuwenhoek en Prinses Máxima Centrum

Linkedin

Logo Stichting STER(K)

Stichting STER(K)

Adviesgroep Kanker in de Zwangerschap

Foto Christianne Lok

Dr. Christianne Lok

Gynaecoloog-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2020