Goedaardig en kwaadaardig

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Er zijn goedaardige en kwaadaardige tumoren.

Solide tumoren kunnen zowel goed- als kwaadaardig zijn. Niet-solide kanker is altijd kwaadaardig. Lees verder over solide en niet-solide tumoren.

Goedaardige tumor

Een goedaardige tumor is geen kanker. Het gezwel groeit niet door andere weefsels heen. En verspreidt zich niet door het lichaam. Voorbeelden van goedaardige tumoren zijn wratten of een vleesboom in de baarmoeder.

Een goedaardige tumor kan wel tegen omliggende weefsels of organen drukken. Dit kan een reden zijn om het gezwel te verwijderen.

Heel soms kan een goedaardige tumor kwaadaardig worden. Dan is een behandeling nodig.

Goedaardige tumor

Een goedaardige tumor bevat geen kankercellen en groeit niet in het omliggend weefsel.

Kwaadaardige tumor

Alleen een kwaadaardige tumor is kanker. Een kwaadaardige tumor kan in omliggende weefsels en organen groeien. Ook kunnen de cellen losraken.

De kankercellen kunnen via het bloed en/of de lymfe ergens anders in het lichaam terechtkomen. Ze kunnen zich daar vasthechten en uitgroeien tot nieuwe tumoren. Dit zijn uitzaaiingen. Een ander woord voor uitzaaiingen is metastasen.
 

Kwaadaardige tumor

Bij een kwaadaardige tumor dringen de kankercellen het omliggend weefsel binnen en kunnen ze uitzaaien naar andere delen van het lichaam.

Borderlinetumor

Een borderlinetumor is een grensgeval tussen een goedaardige en kwaadaardige tumor. De tumor kan op een agressieve manier groeien, maar zaait niet vaak uit. Borderline is Engels voor grens.

Sommige eierstoktumoren en wekedelensarcomen zijn borderlinetumoren.
 

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Prof. dr. Jan Willem Coebergh

Epidemioloog, Erasmus MC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2017