Goedaardig en kwaadaardig
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofon
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonEr zijn goedaardige en kwaadaardige tumoren.
Solide tumoren kunnen zowel goed- als kwaadaardig zijn. Niet-solide kanker is altijd kwaadaardig. Lees verder over solide en niet-solide tumoren.
Goedaardige tumor
Een goedaardige tumor is geen kanker. Het gezwel groeit niet door andere weefsels heen. En verspreidt zich niet door het lichaam. Voorbeelden van goedaardige tumoren zijn wratten of een vleesboom in de baarmoeder.
Een goedaardige tumor kan wel tegen omliggende weefsels of organen drukken. Dit kan een reden zijn om het gezwel te verwijderen.
Heel soms kan een goedaardige tumor kwaadaardig worden. Dan is een behandeling nodig.
Kwaadaardige tumor
Alleen een kwaadaardige tumor is kanker. Een kwaadaardige tumor kan in omliggende weefsels en organen groeien. Ook kunnen de cellen losraken.
De kankercellen kunnen via het bloed en/of de lymfe ergens anders in het lichaam terechtkomen. Ze kunnen zich daar vasthechten en uitgroeien tot nieuwe tumoren. Dit zijn uitzaaiingen. Een ander woord voor uitzaaiingen is metastasen.
Borderlinetumor
Een borderlinetumor is een grensgeval tussen een goedaardige en kwaadaardige tumor. De tumor kan op een agressieve manier groeien, maar zaait niet vaak uit. Borderline is Engels voor grens.
Sommige eierstoktumoren en wekedelensarcomen zijn borderlinetumoren.