Algemene informatie over voeding en kanker

Veelgestelde vragen over voeding en kanker

Opslaan

Er wordt veel gezegd en geschreven over voeding en kanker. Wat is er waar over de volgende voedingsmiddelen?

Soja en borstkanker 

Soja en borstkanker is een veelbesproken combinatie. Dat komt omdat in soja stoffen zitten die op oestrogeen lijken. Deze stoffen in soja worden fyto-oestrogenen genoemd. Bij hormoongevoelige borstkanker groeit de tumor door oestrogeen wat het lichaam maakt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de tumor niet groeit door de fyto-oestrogenen die in soja zitten.  

Mensen die behandeld worden tegen hormoongevoelige borstkanker kunnen gewoon twee tot drie sojaproducten per dag eten. Naar sojasupplementen is nog niet voldoende onderzoek gedaan. Ook vergroot soja de kans op borstkanker niet. Misschien verkleint het de kans zelfs, maar dat moet nog verder onderzocht worden. Lees meer informatie over soja en borstkanker op voedingenkankerinfo.nl.

Visvetten en chemotherapie

Chemotherapie kan minder goed werken door vette vis zoals haring, paling en zalm. De visvetzuren uit vis of uit visolie kunnen bepaalde soorten chemotherapie beïnvloeden. Het is dan beter om de dagen voor, tijdens en na de behandeling geen vis of visoliesupplementen te nemen. 

Dit geldt alleen voor de soorten chemotherapie met irinotecan en platina erin, zoals cisplatine en oxaliplatine. De arts of verpleegkundige weet of je deze medicijnen krijgt. Er wordt nog meer onderzoek gedaan naar vis en chemotherapie. Bekijk het laatste nieuws

Suiker

Suiker verhoogt de kans op kanker niet. Het is ook niet aangetoond dat de tumor harder groeit door suiker. Als je veel suiker eet, krijgt je veel energie binnen. Door teveel energie kunt je sneller overgewicht krijgen. Overgewicht vergroot wel de kans op kanker. Bekijk de uitgebreide informatie over suiker en kanker op voedingenkankerinfo.nl

Kurkuma

De stof curcumine, de actieve stof uit kurkuma, remt bij proefdieren de groei van de tumor. Als je kurkuma eet, komt curcumine in het maagdarmkanaal. Daar wordt curcumine afgebroken. Hierdoor kan de curcumine niet bij de tumorcel komen, en dus de groei niet remmen. Kurkuma in de voeding helpt dus niet bij de behandeling van kanker. Er gebeurt nog onderzoek naar de stof curcumine en kanker. Lees hierover op voedingenkankerinfo.nl.

Koffie

Van koffiedrinken krijg je geen kanker. In gebrande koffiebonen en in koffie zit de stof acrylamide. Bij proefdieren zijn hele grote hoeveelheden acrylamide kankerverwekkend. Hoe het bij mensen zit, moet verder uitgezocht worden. In koffie zit heel weinig acrylamide. Te weinig om kankerverwekkend te zijn.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2019

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Adriaans, A. (diëtist), Dr. Beijer, S. (diëtist), Dr. Breedveld, J. (diëtist), MSc. Veen, van M.R. (overige deskundige), Vogel, J. (diëtist)