Hoe moet het nu met de kinderen?

Opslaan

Deze informatie is bedoeld voor ouders met kanker en voor hun partners. Ook voor grootouders kan deze informatie nuttig zijn. Waar ‘kind’ staat, kan ook ‘kinderen’ gelezen worden.

Veel ouders willen hun kind beschermen tegen verdriet en voelen daarom weerstand om te vertellen dat ze ziek zijn. Toch is het verstandig om kinderen te vertellen wat er aan de hand is en ze bij de situatie te betrekken. Daarnaast is het belangrijk om je kind regelmaat en structuur te bieden, zodat zijn of haar leven zo goed mogelijk door kan gaan. Zo voorkom je dat je kind klachten of problemen krijgt. 

Lees: waarom aan je kind vertellen dat je ziek bent, wanneer vertellen en wat vertellen.

Jonge kinderen (tot 12 jaar)

Jonge kinderen hebben vooral structuur, aandacht en geruststelling nodig. Ook is het belangrijk om ze te vertellen dat het niet hun schuld is dat papa of mama ziek is. 

Lees de tips en adviezen voor het begeleiden van: 

Oudere kinderen (12 jaar-18 jaar)

Oudere kinderen en pubers kunnen, net als jonge kinderen, heel verschillend reageren. Sommige zijn erg betrokken en nemen de rol van verzorger op zich. Andere lijken zich niets aan te trekken van de situatie thuis en zoeken afleiding en steun bij vrienden.

Lees de tips en adviezen voor het begeleiden van tieners.

Hulp nodig

Maak je je zorgen over bepaalde veranderingen bij je kind, dan kun je dit met de huisarts bespreken. Ook kun je advies of hulp van een psycholoog vragen. Lees: wanneer professionele hulp vragen voor je kind.

Tip: bekijk deze animatiefilm over kanker samen met je kind

Animatiefilm voor kinderen en tieners van wie een (groot)ouder kanker krijgt
Met een korte uitleg over kanker en wat het met jouw gevoelens kan doen. (Bron: Het Buddyhuis).

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: september 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl, Ingeborg Douwes Centrum.