Vaccins in de behandeling van kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Bij de behandeling van kanker kunnen vaccins gebruikt worden. Dit is geen standaardbehandeling maar gebeurt in onderzoeksverband.

Vaccins zijn ook een vorm van immunotherapie. Ze zorgen ervoor dat het lichaam de kankercellen beter kan aanvallen. Meestal zijn deze vaccins maar voor één persoon geschikt. Er wordt dan gebruikgemaakt van de kankercellen van de patiënt zelf.

Een behandeling met vaccins bij kanker is niet standaard. Er wordt nog onderzoek naar deze behandeling gedaan. Bij sommige kankersoorten worden vaccins in onderzoeksverband (een trial) gegeven.

Er zijn 2 soorten vaccins tegen kanker:

  • vaccins met dode kankercellen of DNA van kankercellen
  • vaccins met afweercellen - dendritische celtherapie

Hoe werken vaccins met dode kankercellen?

In een vaccin kunnen dode kankercellen of stukjes van dode kankercellen zitten. Deze kankercellen komen uit het lichaam van de patiënt. 

Als het vaccin wordt ingespoten, komen de (stukjes) dode kankercellen in het lichaam. Het afweersysteem zal deze kankercellen gaan aanvallen. Maar ook zal het immuunsysteem de kankercellen aanvallen die al in het lichaam zitten. Dat komt omdat die hetzelfde zijn als de kankercellen in het vaccin. Dit soort vaccin is maar voor een persoon geschikt, voor de persoon van wie de kankercellen die in het vaccin zijn.

Hoe werken vaccins met immuuncellen (dendritische celtherapie)?

In een vaccin kunnen ook immuuncellen zitten. Dit zijn meestal dendritische cellen. Dendritische cellen zijn een bepaald soort immuuncellen. Ze kunnen T-cellen actief maken.

Voor een vaccin met dendritische cellen worden cellen uit het bloed van de patiënt gehaald. In het laboratorium worden deze cellen vermeerderd zodat er heel veel dendritische cellen zijn. Van deze cellen wordt vervolgens een vaccin gemaakt.

Als het vaccin in het lichaam wordt gespoten, gaan de dendritische cellen de T-cellen aan het werk zetten. Omdat het veel dendritische cellen zijn, worden er ook veel T-cellen aan het werk gezet. Deze T-cellen gaan de tumor aanvallen. 

Wat doen T-cellen bij kanker?

De T-cellen proberen de kankercellen in het lichaam op te ruimen. Ze herkennen de kankercellen met hun ‘voelspriet’, de T-celreceptor. Kankercellen zijn anders dan normale cellen, omdat er foutjes in hun DNA zitten. Daardoor zien kankercellen er aan de buitenkant ook anders uit dan gewone cellen.  

Lees verder over het immuunsysteem.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Els Verdegaal

Tumorimmunoloog, LUMC

Illustratie mensen

Mensen die immunotherapie hebben gehad

illustratie-verpleegkundige-man

Henk Mallo

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2018