Hoe wordt oppervlakkige hyperthermie gegeven?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Als alle voorbereidingen klaar zijn, kan de warmtebehandeling beginnen.

De apparatuur wordt bediend vanuit dezelfde of een aangrenzende ruimte. Tijdens de hele behandeling is een behandelaar aanwezig om te controleren of de temperatuur goed is.

Het behandelgebied wordt opgewarmd

Als de behandeling begint, wordt de apparatuur aangezet en de hoeveelheid warmte in het weefsel langzaam opgevoerd. De temperatuur stijgt binnen 10 minuten tot 40 à 43 graden.

Je kunt het tijdens de behandeling warm krijgen en gaan transpireren. Heb je het te warm, dan kan de airconditioning wat koeler en kan de ventilator aan. Ook een koud washandje op je gezicht brengt verkoeling. Je mag gerust iets drinken. Als de apparatuur uitgeschakeld is, trekt de warmte heel snel weg.

De huid is vaak wat rood na de behandeling en voelt warm aan. Dit verdwijnt na enige tijd.

De temperatuur wordt voortdurend gecontroleerd

De computer meet de temperatuur voortdurend, maar alleen op die plekken waar een thermometerdraadje ligt.

Let zelf ook op dat je niet te warm wordt

Je bent zelf de beste thermometer. Als je merkt dat je een branderig, drukkend, pijnlijk of onaangenaam gevoel hebt, moet je dat zeggen. Misschien wordt het te warm op een plaats waar de temperatuur niet wordt gemeten. De behandelaar kan dat niet zien, maar jij kunt het wel voelen. De apparatuur wordt dan bijgesteld, zodat het vervelende gevoel wegtrekt.

De behandeling kan zo nodig worden stopgezet

De behandelaar vraagt regelmatig aan je hoe het gaat. Houd je de behandeling niet vol, zeg dit dan eerlijk. Vaak kan de behandelaar de warmteverdeling aanpassen, zonder dat de temperatuur in het te behandelen gebied daalt.

Helpen de aanpassingen onvoldoende, dan kan de hyperthermiebehandeling eventueel vroegtijdig gestopt worden. Dat wil niet zeggen dat alle resterende hyperthermiebehandelingen ook gestopt moeten worden. Het kan de volgende keer weer beter gaan. Wel geldt: hoe langer de hoge temperatuur wordt gehandhaafd, des te groter het effect.

Hoe lang duurt de behandeling?

De eigenlijke warmtebehandeling duurt 60 minuten. Hierna worden alle thermometerdraadjes verwijderd. Dat duurt enkele minuten. Alles bij elkaar duurt je verblijf in de behandelkamer ongeveer 1,5 uur.

Hoeveel behandelsessies zijn nodig?

De warmtebehandeling vindt 1 of 2 keer per week plaats. De totale behandeling duurt meestal 3 tot 5 weken. Hoeveel behandelingen je krijgt, hangt af van je behandelschema met radiotherapie of chemotherapie. De arts zal dit vooraf met  je bespreken.

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Hans Crezee

Onderzoeker, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Dr. Martine Franckena

Radiotherapeut, Erasmus MC

Drs. Willemijn Kolff

Radiotherapeut, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2018