Onderzoek rond hyperthermie

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hyperthermie in combinatie met bestraling en/of chemotherapie, Bijvoorbeeld voor sarcoom, melanoom, hoofd-halskanker, borstkanker, blaaskanker, endeldarmkanker, baarmoederhalskanker, hersentumoren, slokdarmkanker en mesothelioom.

Uit veel van deze onderzoeken (maar niet uit alle onderzoeken) blijkt dat de kans op complete respons en tumorcontrole significant toeneemt als hyperthermie wordt toegevoegd aan chemotherapie of bestraling. Een aantal onderzoeken heeft ook aangetoond dat hyperthermie kan bijdragen aan een langere overleving. Toename van de bijwerkingen van de behandeling wordt niet gezien.

Verder onderzoek is nodig om:

  • de resultaten van de combinatiebehandeling goed te kunnen vergelijken met die van een behandeling met alleen bestraling of alleen chemotherapie
  • de verwarmingstechniek verder te ontwikkelen en te verbeteren 

Het onderzoek naar hyperthermie richt zich ook op:

  • het meten van de temperatuur in de tumor op een manier die minder belastend is voor de patiënt, bijvoorbeeld via een MRI-scan
  • het bepalen van het meest optimale behandelschema voor bestraling in combinatie met hyperthermie
  • hyperthermie in combinatie met hormonale therapie of immunotherapie

Tot slot vindt onderzoek plaats naar:

  • Hyperthermie in combinatie met gerichte chemotherapie. De anti-kankermedicijnen zitten in bolletjes die onder invloed van de warmte open gaan. Bij deze aanpak stimuleert hyperthermie de gerichte afgifte van de medicatie op de plek van de tumor. Hierdoor kan de tumor met een veel hogere dosis medicijn bestreden worden. Deze technologie wordt nog niet op mensen getest. 
  • Hyperthermie in combinatie met een medicijn dat het DNA-herstel van kankercellen remt, waardoor ze minder goed kunnen overleven. Door deze combinatie werkt hyperthermie nog beter. Dit onderzoek bevindt zich nog in een vroege fase. 

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Hans Crezee

Onderzoeker, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Dr. Martine Franckena

Radiotherapeut, Erasmus MC

Drs. Willemijn Kolff

Radiotherapeut, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2018