Hyperthermie bij kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Hyperthermie is een behandeling met microgolfstraling. De warmte van die straling doodt kankercellen of maakt ze kapot. Hyperthermie kan het effect van bestraling en/of chemotherapie versterken.

Lees op deze pagina over:

Wat is hyperthermie?

Bij hyperthermie wordt een tumor/behandelgebied verwarmd tot 40 à 43°C. Dat duurt ongeveer een uur. Die verwarming gebeurt door microgolfstraling. De warmte van de straling is schadelijk voor de kankercellen. Voor je gezonde cellen is hyperthermie niet schadelijk.

Je krijgt hyperthermie samen met bestraling en/of chemotherapie. Hyperthermie kan de effecten van die behandeling(en) versterken en maakt zo de kankercellen kapot of dood.

Er zijn geen aanwijzingen dat hyperthermie als losse behandeling ook werkt. Sommige privéklinieken bieden hyperthermie wel ‘los’ aan. Maar ze kunnen de werking niet onderbouwen met wetenschappelijk onderzoek.

De eerste behandelingen kunnen wat onprettig aanvoelen. Je moet dan nog wennen aan de warmte. En wat die warmte met je lichaam doet. Later kun je er beter tegen.

Hyperthermie bij bestraling

Krijg je hyperthermie in combinatie met (uitwendige) bestraling? Dan krijg je 1 x per week hyperthermie naast je bestraling. De andere dagen van de week krijg je wel bestraling maar geen hyperthermie.

Hyperthermie krijg je binnen een paar uur voor of na de bestraling. Meestal mag je dezelfde dag nog naar huis.

Hoe vaak je hyperthermie krijgt, hangt af van de soort kanker die je hebt. En ook van de grootte van het gebied dat behandeld wordt.

Hyperthermie bij chemotherapie

Krijg je hyperthermie samen met chemotherapie? Dan krijg je deze behandeling tegelijk met de chemotherapie. Van je arts hoor je hoe jouw behandelschema eruitziet.

Vormen van hyperthermie

Er zijn verschillende vormen van hyperthermie. Bijvoorbeeld: oppervlakkige hyperthermie en diepe hyperthermie. Lees verder over de verschillende vormen van hyperthermie.

Bij welke kankersoorten kan hyperthermie een behandeling zijn?

Het effect van hyperthermie is bewezen bij:

Hyperthermie wordt bij deze soorten kanker vergoed uit het basispakket van je zorgverzekering.

Nog in onderzoek

Uit onderzoek blijkt dat hyperthermie mogelijk ook werkt bij:

Bij deze toepassingen vergoedt de zorgverzekeraar hyperthermie (nog) niet.

Hoe werkt hyperthermie bij kanker?

Hyperthermie kan de volgende effecten hebben:

Hyperthermie doodt kankercellen

De warmte bij hyperthermie doodt vooral kankercellen in de kern van de tumor. Juist die kankercellen zijn minder gevoelig voor de effecten van bestraling en chemotherapie.

Hyperthermie maakt kankercellen gevoeliger voor bestraling en chemotherapie

Hyperthermie zorgt voor een betere doorbloeding in het gebied dat behandeld wordt. Daardoor krijgen de kankercellen meer zuurstof. Dit maakt ze gevoeliger voor behandeling met bestraling of chemotherapie.

Hyperthermie verstoort het herstel van kankercellen;

Chemotherapie of bestraling beschadigt de kankercellen. Hyperthermie zorgt ervoor dat deze cellen zich daarna niet kunnen herstellen. Zo versterkt hyperthermie het effect van bestraling of chemotherapie.

Hyperthermie versterkt het afweersysteem

Er zijn aanwijzingen dat hyperthermie zorgt voor veranderingen aan kankercellen. Daardoor kan het afweersysteem die kankercellen makkelijker herkennen en opruimen.

Bijwerkingen van hyperthermie

Een behandeling met hyperthermie kan bijwerkingen hebben, zoals vermoeidheid en huidklachten. Je kunt ook last hebben van de slangetjes (katheters) die nodig zijn voor de behandeling.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Hans Crezee

Dr. Hans Crezee

Onderzoeker, Amsterdam UMC (locatie AMC)

LinkedIn

Foto Luc Scheijmans

Drs. Luc Scheijmans

Radiotherapeut-oncoloog, Instituut Verbeeten

Foto Willemijn Kolff

Drs. Willemijn Kolff

Radiotherapeut, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2024