Onderzoek naar doelgerichte therapie

Opslaan

Er zijn nog veel vragen over doelgerichte therapie. Daarom lopen er een aantal wetenschappelijke studies naar de effecten van deze behandeling.  

Doelgerichte therapie voor andere kankersoorten?

Een van de vragen bij doelgerichte therapie is of bestaande doelgerichte medicijnen ook bij andere kankersoorten werken en hoe het lichaam erop reageert. Dat is iets waar een deel van de onderzoeken over gaat.    

In Nederland gebeurt dit bijvoorbeeld in de DRUP-studie. Dit onderzoek is voor mensen met uitgezaaide kanker voor wie geen standaardbehandeling beschikbaar is. Die mensen moeten dan wel een specifieke afwijking of mutatie hebben waar een middel voor is.  Voorafgaand aan de behandeling worden de eigenschappen van de kankercellen onderzocht om te beoordelen welk medicijn aan kan slaan.  

Bijwerkingen en langetermijngevolgen 

Een behandeling met doelgerichte therapie kan klachten geven. De bijwerkingen kunnen ernstig zijn. Het doel van de onderzoeken is om de behandeling zo aan te passen, dat deze zo weinig mogelijk bijwerkingen geeft. 

Ongevoeligheid (resistentie) voor de behandeling

Het gebeurt regelmatig dat doelgerichte therapie na enige tijd niet meer werkt. Dat komt omdat de tumor is veranderd. Met andere woorden: de tumor is resistent geworden voor de behandeling. Wetenschappers weten nog niet precies hoe dit komt. Bij hun onderzoek hiernaar kijken ze ook of het mogelijk is om vooraf in te schatten of een tumor resistent wordt of niet. 

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2019

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.