Nazorg en controle bij de ziekte van Waldenström

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Na de behandeling van de ziekte van Waldenström is regelmatige controle op de polikliniek nodig. Hoe vaak je arts je wil zien, zal hij met je bespreken. Meestal is dat eens in de 3-6 maanden.

De controle bestaat uit:

  • een kort gesprek met de arts
  • een lichamelijk onderzoek
  • bloedonderzoek

Scans vinden alleen plaats bij bepaalde klachten of voordat een nieuwe behandeling wordt gestart.

Angst voor controles

Sommige mensen vinden het een prettig en veilig idee om regelmatig naar het ziekenhuis terug te gaan. Anderen zien juist erg op tegen de controle, ook nog jaren na de behandeling. Voor hen is elke controle weer spannend.

Veel mensen zijn bang dat de ziekte terugkomt of erger wordt. Die angst zit vaak diep, en kan zomaar ineens opkomen. Lees meer over de angst voor terugkeer van kanker.

Niet verplicht

De controles zijn niet verplicht. Je kunt ervoor kiezen van de afspraken af te zien. Overleg daarover met de arts. Misschien is een telefonische controle een mogelijkheid als je een bezoek aan het ziekenhuis te zwaar vindt. Bespreek met de arts op welke signalen van je lichaam je kunt letten.

Liever langer onder controle

Er zijn ook mensen die langer onder controle willen blijven dan de periode die de arts heeft voorgesteld. Geldt dit voor jou, bespreek dit dan met je arts. Vertel hem of haar waarom je onder controle wilt blijven. En probeer daar een redelijke afspraak over te maken.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Monique Minnema

Hematoloog, UMC Utrecht

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2017