Behandeling bij een vermoeden van de tumor

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij een deel van mensen met tumor onbekend heeft de arts een vermoeden om welke soort kanker het gaat. Lees meer over hoe de arts deze diagnose stelt.

Soms zal de arts extra onderzoeken voorstellen om dit vermoeden te bevestigen. Bekijk welke onderzoeken dat zijn.

Behandelbare subgroep

Mensen bij wie dit vermoeden er is, behoren tot een ‘behandelbare subgroep’. Is dit bij jou het geval? Dan krijg je een behandeling volgens de richtlijn van die kankersoort. Patiënten in behandelbare subgroepen hebben gemiddeld wat betere vooruitzichten.

Vaak gaat het om 1 van de volgende kankersoorten:

Borstkanker

De arts kan vermoeden dat de uitzaaiingen die gevonden zijn, uit de borst komen. Dan zal de arts een behandeling voor borstkanker voorstellen. Bekijk de informatie over de behandeling van borstkanker.

Eierstokkanker

Denkt de arts dat de primaire tumor in de eierstokken zit? Dan kun je een behandeling voor eierstokkanker krijgen. Lees meer over de behandeling van eierstokkanker.

Prostaatkanker

Is er een vermoeden dat de uitzaaiingen uit de prostaat komen? Dan zal de arts een behandeling voor prostaatkanker met je bespreken. Lees verder over de behandeling van prostaatkanker.

Zaadbalkanker

Met de uitslagen van de onderzoeken kan de arts vermoeden dat de primaire tumor in de zaadballen zit. Dan kun je een behandeling voor zaadbalkanker krijgen. Bekijk de informatie over de behandeling van zaadbalkanker.

Longkanker

Bij longkanker zijn er 2 hoofdsoorten: niet-kleincellige en kleincellige longkanker. De behandeling hangt af van deze soort. Lees verder over de behandeling van longkanker.

Neuro-endocriene tumor (NET)

Door de onderzoeken kan de arts achterhalen dat de uitzaaiingen van neuro-endocriene cellen zijn. Er is dan een vermoeden van een neuro-endocriene tumor. Lees verder over neuro-endocriene tumoren en de behandeling ervan.

Hoofd-halskanker

Er zijn verschillende soorten hoofd-halskanker. Vaak gaat het om een vermoeden van keelkanker. Bekijk de informatie over de behandeling van keelkanker.

Kankersoorten die horen bij uitzaaiingen in de lies

Zijn er uitzaaiingen in de lies gevonden? Dan zit de primaire tumor waarschijnlijk in de anus, de vagina of de schaamlippen, of in de penis.

Bij uitzaaiingen in de lies zal de arts niet de behandelrichtlijn van een kankersoort volgen. Een uitzaaiing in de lies krijgt een behandeling die alleen gericht is op de uitzaaiing. Bij uitzaaiingen in de lies kan een operatie helpen, soms met bestraling.

Dat staat los van welke soort kanker het precies is. En dat is anders dan bij de subgroepen hierboven.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Leo Schouten

Dr. Leo Schouten

Epidemioloog, Maastricht UMC+

LinkedIn

logo missie tumor onbekend

Missie Tumor Onbekend

Patiëntenorganisatie

Website

Patiëntenplatform zeldzame kankers

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

illustratie-arts-vrouw

Prof. dr. Iris Nagtegaal

Patholoog, Radboudumc

Foto Caroline Loef

Dr. ing. Caroline Loef

Postdoc onderzoeker tumor onbekend, IKNL

LinkedIn

Foto Yes van de Wouw

Dr. Yes van de Wouw

Internist-oncoloog, VieCuri Medisch Centrum

LinkedIn

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2020