Behandeling van primaire tumor onbekend

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij uitzaaiingen van kanker is het meestal niet mogelijk om te genezen. Als niet bekend is wat de primaire tumor is, is genezing vaak geen optie. De arts weet namelijk niet voor welke soort kanker hij of zij een behandeling kan geven.

De behandeling van primaire tumor onbekend is erop gericht om de ziekte te remmen en klachten te verminderen. Voor de arts is het vaak lastig om de uitzaaiingen goed te behandelen. Omdat niet bekend is in welk orgaan de kanker is ontstaan, is niet duidelijk welke behandeling het beste werkt. Het is dan lastig inschatten wat het effect van de behandeling gaat zijn.

Saskia vertelt over haar behandeling voor primaire tumor onbekend

Behandeling bij een vermoeden van de tumor

De arts kan wel een vermoeden hebben waar de oorspronkelijke tumor is ontstaan. Hij of zij kan dat hebben op basis van de uitslagen van de onderzoeken. Je krijgt dan een behandeling voor die soort kanker. Lees verder over behandelingen bij een vermoeden van de primaire tumor.

Behandeling als de tumor onbekend blijft

Vaak is niet duidelijk waar de uitzaaiingen vandaan komen. Ook niet na uitgebreid onderzoek.

De arts zal met je overleggen welke behandelingen mogelijk zijn. En wat die behandelingen in jouw situatie kunnen betekenen. Bekijk de uitgebreide informatie over de behandeling van uitzaaiingen zonder aanwijzingen voor de primaire tumor.

Onderzoek naar nieuwe behandelingen bij PTO (trials) 

Soms kun je een behandeling krijgen waar artsen nog onderzoek naar doen. Bijvoorbeeld een nieuwe behandeling, of een combinatie van behandelingen. Dit heet een trial. Vraag je arts of je mee kunt doen aan een trial. Bekijk de trials voor PTO. 

Bekijk de nieuwe ontwikkelingen bij primaire tumor onbekend.

Palliatieve zorg

Palliatieve zorg is ondersteunende zorg als genezing niet meer mogelijk is. De zorg is gericht op het draaglijker en comfortabeler maken van je leven. Lees verder over palliatieve zorg.

Geen verdere behandeling

Twijfel je aan de zin van een verdere behandeling? Dan kun je dit in alle eerlijkheid en openheid met de arts bespreken. Lees verder over afzien van behandeling.

Je keuzes en rechten als patiënt

Als kankerpatiënt heb je een aantal keuzes. Ook heb je een aantal rechten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welk ziekenhuis je onderzocht en behandeld wilt worden en je mag een second opinion aanvragen.

Lees meer over de keuzes en rechten die je hebt als kankerpatiënt.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Caroline Loef

Dr. ing. Caroline Loef

Postdoc onderzoeker tumor onbekend, IKNL

LinkedIn

Foto Leo Schouten

Dr. Leo Schouten

Epidemioloog, Maastricht UMC+

LinkedIn

Foto Yes van de Wouw

Dr. Yes van de Wouw

Internist-oncoloog, VieCuri Medisch Centrum

LinkedIn

logo missie tumor onbekend

Missie Tumor Onbekend

Patiëntenorganisatie

Website

Patiëntenplatform zeldzame kankers

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

illustratie-arts-vrouw

Prof. dr. Iris Nagtegaal

Patholoog, Radboudumc

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2020