Neuro-endocriene tumoren

Opslaan

Neuro-endocriene tumoren zijn zeldzame tumoren. Jaarlijks krijgen zo’n 700 mensen deze diagnose. Neuro-endocriene tumoren worden ook wel NET genoemd. 

Voor de behandeling van neuro-endocriene tumoren is specifieke kennis en ervaring nodig. Het is daarom belangrijk dat NET in een expertisecentrum wordt behandeld. Bekijk de ziekenhuizen voor NET

NET ontstaan uit neuro-endocriene cellen. Neuro-endocriene cellen zitten overal in het lichaam. Als neuro-endocriene cellen ongeremd delen, ontstaat een NET. 

Neuro-endocriene tumoren kunnen in veel organen ontstaan, maar ontstaan het meest in het maag-darmkanaal, de longen of de alvleesklier. De plek waar een neuro-endorcriene tumor ontstaat heet ook wel de primaire tumor. Soms is het niet bekend waar de tumor is ontstaan, maar zijn er wel uitzaaiingen. Artsen noemen dat ook wel ‘de primaire tumor is onbekend’. 

Lees verder over wat kanker is en hoe het ontstaat.

Is bekend waar de tumor zit? Lees de informatie over: 

Neuro-endocrien carcinoom (NEC)

Een neuro-endocrien carcinoom (NEC) is een ander soort tumor dan een neuro-endocriene tumor (NET). De informatie op kanker.nl gaat alleen over NET.

Lees de informatie over NEC op de website van de patiëntenorganisatie van NET en NEC

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: februari 2020

Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl.