Operatie bij lipkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De meeste mensen met lipkanker krijgen een operatie. Het doel van de operatie is de kanker te genezen. Hoe de operatie gaat, hangt af van hoe groot de tumor is en waar de tumor precies zit. De arts bespreekt dat voor de operatie met je.

Operatie van een kleine tumor op de lip

Bij een kleine tumor snijdt de arts de tumor weg. De arts verwijdert dan de tumor en het weefsel eromheen. Zo is de kans het grootst dat alle kankercellen weg zijn.

Zit de kleine liptumor aan de buitenkant van de lip? Dan is soms een operatie mogelijk waarbij de arts zoveel mogelijk weefsel spaart. Dit heet Mohs chirurgie. De arts haalt de lipkanker laagje voor laagje weg, en bekijkt ieder laagje tijdens de operatie direct onder de microscoop. Zo haalt de arts precies genoeg van de tumor weg en zo min mogelijk van het gezonde lipweefsel.

Bekijk ook de uitgebreide informatie over Mohs chirurgie bij plaveiselcelcarcinoom (huidkanker die ook op de lip kan voorkomen).

Operatie van een grotere tumor op de lip

Bij een grotere tumor moet de arts een groter stuk van de lip weghalen. Hierdoor kan je uiterlijk veranderen. Het kan ook gevolgen hebben voor hoe je lippen kunnen bewegen.

Om je lip na zo’n operatie zo goed mogelijk te herstellen, kan de arts een deel van je lip namaken met een stuk huid van je wang of onderarm. De binnenkant van je lip kan de arts repareren door wat slijmvlies uit een ander deel van je mond naar je lip te verplaatsen. Dit heet schuifplastiek.

Commando-operatie bij lipkanker

Is de tumor doorgegroeid in andere weefsels, zoals de bodem van je mond of je onderkaak? Dan is een uitgebreide operatie nodig. Dit heet een commando-operatie.

De commando-operatie is een zware en ingrijpende operatie. De arts neemt delen van je lippen, mond, tong, kaak, mondbodem en/of je wang weg. Welke delen precies hangt af van de plek en grootte van de tumor.

Als er veel weefsel weggehaald moet worden, is het meestal nodig om een reconstructie te doen.

Onderzoek na de operatie

Na de operatie onderzoekt de patholoog het verwijderde weefsel. De uitslag van dit onderzoek geeft informatie over het stadium van de tumor.

De patholoog onderzoekt ook of de tumor helemaal is weggehaald. Met deze informatie kan de arts bepalen of een aanvullende behandeling nodig is.

Gevolgen van de operatie

De operatie van je lip kan een aantal gevolgen hebben:

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Marloes van Kester

Dermatoloog, HagaZiekenhuis

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Sebastiaan de Visscher

MKA-chirurg, UMCG

LinkedIn

Afbeelding mensen

Mensen die lipkanker hebben (gehad)

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2021