Wat is lipkanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij lipkanker zit er een kwaadaardige tumor op je lip. Een kwaadaardige tumor betekent kanker. Lipkanker zit bijna altijd op je onderlip. Het is een vorm van hoofd-halskanker.

Lipkanker aan de binnenkant of buitenkant van je lip

Lipkanker kan aan de binnenkant van je lip ontstaan, of aan de buitenkant. Een tumor aan de binnenkant ontstaat uit het slijmvlies van je lippen. Een tumor aan de buitenkant van je lip ontstaat uit het lippenrood, of uit de huid van je lip. Dit is een vorm van huidkanker.

Klachten bij lipkanker

Lipkanker begint vaak als een klein, onrustig plekje op je onderlip. Dat kan eruit zien als een wit of rood bultje. Of als een blaar, zweertje, kloof of korstje dat maar niet geneest. Lees meer over hoe je lipkanker kunt herkennen.

Risicofactoren van lipkanker

De belangrijkste oorzaken van lipkanker zijn veel zonlicht, roken en alcohol drinken. Lees verder over de risicofactoren van lipkanker.

Cijfers over lipkanker

Lipkanker is een zeldzame ziekte. In Nederland kregen in 2023 kregen 112 mensen de diagnose lipkanker. De meeste van deze mensen zijn ouder dan 60 jaar.

De vooruitzichten bij lipkanker zijn gunstig. Bekijk de overlevingscijfers van lipkanker.

Uitzaaiingen bij lipkanker

Lipkanker kan uitzaaien. Maar dat komt niet vaak voor.

Als lipkanker uitzaait, is dat meestal als eerste naar de lymfeklieren in de hals. Later kan lipkanker ook uitzaaien naar andere organen, zoals de longen.

Onderzoeken bij lipkanker

Zit er een onrustig plekje op je lip? Dan bekijkt de arts je lippen, de huid van je gezicht, mond, keel en neus. Ook haalt de arts een stukje weefsel weg van de verdachte plek. Dat heet een biopsie. Dat stukje weefsel wordt onderzocht, waarna de arts de diagnose kan stellen. Lees verder over onderzoeken bij lipkanker.

Ziekenhuizen voor lipkanker

Voor onderzoeken na de diagnose en de behandeling van lipkanker is het belangrijk dat je naar een gespecialiseerd ziekenhuis gaat. Bekijk in welke ziekenhuizen voor lipkanker je terecht kunt.

Behandeling van lipkanker

Bij lipkanker kun je verschillende behandelingen krijgen. Bij een kleine tumor stelt de arts meestal een operatie voor. Mensen met een grotere tumor op de lip krijgen vaker een behandeling met inwendige of uitwendige bestraling. Bekijk de uitgebreide informatie over de behandeling van lipkanker.

Gevolgen van lipkanker

Lipkanker en de behandeling ervan kunnen grote gevolgen hebben voor je dagelijks leven.

Problemen met praten en eten komen veel voor. Ook kun je moeite hebben met zoenen en je seksualiteit. Lees verder over de gevolgen van lipkanker, en wat je daaraan kunt doen.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Marloes van Kester

Dermatoloog, HagaZiekenhuis

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Sebastiaan de Visscher

MKA-chirurg, UMCG

LinkedIn

Afbeelding mensen

Mensen die lipkanker hebben (gehad)

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2021