Behandeling bij GIST
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofon
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonDe behandeling van een GIST bestaat meestal uit een operatie en doelgerichte therapie. Bestraling en chemotherapie hebben geen effect op GIST.
Het doel van de operatie is om de tumor in z’n geheel te verwijderen. Voor of na de operatie kun je doelgerichte therapie krijgen. Dit zijn tabletten die je dagelijks inneemt.
Welke behandeling het best bij je situatie past, staat beschreven in het behandelplan.
Je kunt er ook voor kiezen om niet behandeld te worden.
Ziekenhuizen voor GIST
Een paar Nederlandse ziekenhuizen zijn gespecialiseerd in GIST. Bekijk in welke ziekenhuizen je terecht kunt.
Behandeling van teruggekeerde GIST
Na de behandeling kan een GIST terugkomen. Welke behandelingen er dan mogelijk zijn, hangt af van de plaats en uitbreiding van de tumor. En of er uitzaaiingen zijn.
Bij teruggekeerde GIST wordt opnieuw onderzoek gedaan om het stadium van de tweede tumor te bepalen en krijg je een nieuw behandelplan. Behandeling van teruggekeerde GIST bestaat meestal uit doelgerichte therapie, dan opnieuw een operatie en vervolgens levenslang doelgerichte therapie.
Behandeling van uitgezaaide GIST
Een GIST kan uitzaaien. Meestal is dat naar de lever of naar de buikholte. Bij uitgezaaide GIST krijg je meestal doelgerichte therapie.
Soms worden uitzaaiingen lokaal behandeld. De uitzaaiingen kunnen dan met een operatie verwijderd worden, of met radiofrequente ablatie. Bij deze techniek sterven de tumorcellen af door verhitting.
Heel soms zaait een GIST uit naar de botten. Je kunt dan bestraling krijgen. Bestraling kan de groei van uitzaaiingen in de botten afremmen en pijn verlichten.
Wellicht kun je ook deelnemen aan behandelingen in onderzoeksverband (trials). Je krijgt dan bijvoorbeeld een nieuwe behandeling of een combinatie van behandelingen waar artsen nog onderzoek naar doen.