Goede voeding bij darmkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Gezond eten is belangrijk bij darmkanker. Om te herstellen na de behandeling en om te zorgen dat je minder last hebt van bijwerkingen. 

Veel mensen hebben vragen over wat gezonde voeding is bij darmkanker. Het is altijd belangrijk om te eten volgens de Schijf van Vijf.

Bekijk wat je nog meer kunt doen. Via de links in onderstaande teksten vind je uitgebreidere informatie en tips op voedingenkankerinfo.nl.

Vezels en darmkanker

Vezels zijn heel belangrijk bij het verteren van voedsel. Als je darmkanker hebt of hebt gehad is het nodig dat je genoeg vezels eet. Door deze vezels wordt de kans op verstopping kleiner.

Ben je benieuwd in welke producten veel vezels zitten en waarom vezels belangrijk zijn? Lees de uitgebreide informatie over vezels.

Eiwitten eten en bewegen na de operatie

Herstel je van de operatie? Dan kun je meer eiwitten gebruiken. Door meer eiwitten te eten, kunnen je spieren sneller herstellen. Ook bewegen is belangrijk voor het herstel van je spieren. Je leest hier welke producten veel eiwitten bevatten.

Vitamine D en darmkanker

Mensen met darmkanker hebben regelmatig een tekort aan vitamine D.

Vitamine D is een belangrijke vitamine. Als je een vitamine-D-tekort hebt, heb je supplementen met vitamine D nodig.  

Niet iedereen met darmkanker heeft vitamine D-supplementen nodig. Maak je je zorgen of je een vitamine-D-tekort hebt? Laat dit dan via je huisarts onderzoeken in je bloed. Lees meer informatie over vitamine D bij darmkanker.

Andere supplementen en darmkanker

Meestal zijn er geen extra vitamines, mineralen of andere voedingssupplementen nodig als je darmkanker hebt of hebt gehad. Lees meer informatie over supplementen bij darmkanker.

Minder kans op terugkeer darmkanker door voeding

Als je genezen bent van darmkanker, kan de kanker terugkomen. Je hebt daar niet heel veel invloed op. Maar goede voeding is altijd belangrijk. Lees welke voedingstips belangrijk zijn om je kans op kanker zo klein mogelijk te houden.

Kan ik nog vlees eten na darmkanker?

Veel mensen met darmkanker vragen zich af of ze nog vlees kunnen eten na de behandeling. De adviezen voor vlees eten zijn voor mensen die darmkanker hadden niet anders dan voor andere mensen. Het is belangrijk om zo weinig mogelijk bewerkt vlees te eten, zoals worst. Lees uitgebreide informatie over vlees en darmkanker.

Wat kan ik eten bij een stoma?

Als je een stoma hebt, kun je eigenlijk alles eten en drinken. Er zijn wel enkele algemene tips die handig zijn om te weten als je een stoma hebt. Bekijk de tips.

Colofon

Met medewerking van:

logo DCCG

DCCG

Dutch Colorectal Cancer Group

Website

Foto José Breedveld

Dr. José Breedveld

Diëtist en onderzoeker, senior coördinator voeding en kanker, Wereld Kanker Onderzoek Fonds

illustratie-mensen

Mensen die darmkanker hebben (gehad)

logo MLDS

MLDS

Maag Lever Darm Stichting 

Website

logo NVMDL

NVMDL

Nederlandse Vereniging voor Maag-, darm- en leverartsen

Website

logo-stichting-darmkanker

Stichting Darmkanker NL

Patiëntenorganisatie

Website

logo stomavereniging

Stomavereniging

Patiëntenorganisatie

Website

Logo wereld kanker onderzoek fonds

Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2022