Wat is…?

Chordoom

Opslaan

Chordoom is een zeer zeldzame tumor. Chordoom komt voor bij minder dan 1 op de miljoen volwassenen, en nog minder bij kinderen. In Nederland krijgen minder dan 15 mensen per jaar de diagnose chordoom.
 
Een chordoom ontstaat langs de wervelkolom. Dat kan helemaal bovenaan de wervelkolom zijn, aan de basis van de schedel. Of helemaal onderaan in het stuitje. En op plekken daartussen in: ter hoogte van de hals, borst of lendenen. Een chordoom kan schade aanbrengen aan weefsels rondom de tumor, zoals de hersenen en zenuwen.

Soorten chordoom

Er zijn verschillende soorten chordoom, afhankelijk van de plek langs de wervelkolom.

  • schedelbasis: clivus chordoom
  • hals: cervicaal chordoom
  • borst: thoracaal chordoom
  • lendenen: lumbaal chordoom
  • stuitje: sacraal chordoom

De locatie van de tumor en het gevaar voor omliggende weefsels zijn belangrijke factoren voor de behandeling.

Ontstaan chordoom

Een chordoom ontstaat uit cellen van de chorda dorsalis. De chorda dorsalis is een weefsel dat alleen in de embryo voorkomt. Tijdens de ontwikkeling van de embryo ontwikkelt de chorda dorsalis zich tot de wervelkolom. De botten van de wervelkolom vervangen de chorda dorsalis. Maar bij het groeien van de embryo tot een kind en later volwassene kunnen cellen van de chorda dorsalis achterblijven. Hieruit ontstaat soms een chordoom.

Bottumoren

Bottumoren kunnen goed- of kwaadaardig zijn. Is de tumor kwaadaardig? Dan heet het botkanker.

Bij botkanker gaan botcellen zich ongecontroleerd delen. De tumor ontstaat als eerste in de botten.

Misverstanden over botkanker

Mensen hebben het vaak over botkanker. Maar ze bedoelen dan soms:

  • Een uitzaaiing van een ander soort kanker in de botten. Dit is geen botkanker en heet dus ook niet zo. Een voorbeeld: wordt er bij prostaatkanker ook kanker in de botten gevonden, dan heeft u zeer waarschijnlijk geen botkanker. Dit zijn dan uitzaaiingen van prostaatkanker in de botten. De uitzaaiingen worden dan ook als prostaatkanker behandeld. Het verschil tussen botkanker en een uitzaaiing in de botten is dus de soort cellen waaruit de tumor in de botten is ontstaan.
  • Kanker van het beenmerg, zoals multipel myeloom. Een andere naam voor deze ziekte is de ziekte van Kahler. Dit is geen kanker van het bot, maar van het beenmerg dat in het bot zit. Multipel myeloom kan het botweefsel wel aantasten.

Wervelkolom

De wervelkolom of ruggengraat is opgebouwd uit wervels. Deze zijn door gewrichtjes en tussenwervelschijven met elkaar verbonden. Hierdoor is beperkte beweging van de wervelkolom mogelijk.

De ruggengraat bestaat uit bot. In de ruggengraat zit het ruggenmerg. In het ruggenmerg lopen zenuwbanen die de beweging van de romp en de ledematen regelen. Ook wordt informatie van onze zintuigen via de zenuwen aan onze hersenen doorgegeven. Bijvoorbeeld de tastzin.

Zo voelt bijvoorbeeld de huid van uw hand de hitte van de kachel. De huid geeft dit via de zenuwen door aan de hersenen. De hersenen zenden via andere zenuwen een boodschap terug om de hand terug te trekken.

Wervelkolom

Wervelkolom
De wervelkolom (1) loopt over de rug en beschermt het ruggenmerg (2). De wervelkolom bestaat uit wervels (3). Tussen de wervels zitten tussenwervelschijven (4). Het ruggenmerg vormt samen met de hersenen (5) het centrale zenuwstelsel. Uit het ruggenmerg lopen zenuwen (6) naar de rest van het lichaam.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2017

Dit artikel is geschreven door Contactgroep Sarcoma Nederland-België, kanker.nl, KWF Kankerbestrijding.

Met medewerking van

Chordoma Foundation, Prof. dr. Gelderblom, H. (medisch oncoloog)