Operatie bij basaalcelcarcinoom
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofon
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonEen operatie (wegsnijden van het plekje) is de meest gebruikte behandeling bij basaalcelcarcinoom. De kans op genezing is heel groot.
Bij een basaalcelcarcinoom in het gezicht wordt meestal voor Mohs-chirurgie gekozen.
Het plekje wordt weggesneden
Het plekje huid wordt eerst verdoofd. Daarna snijdt de huisarts of huidarts (dermatoloog) het basaalcelcarcinoom weg. Hij snijdt ook altijd een randje gezonde huid mee. Daar kunnen immers nog kankercellen in zitten. Na de ingreep wordt de huid gehecht.
De weggesneden huid wordt onderzocht
Een patholoog onderzoekt onder de microscoop of er nog kanker in de snijrand zit. Vindt hij nog kankercellen, dan is een tweede operatie nodig. Hierbij snijdt de arts rond het wondje nog een extra randje weg .
De wond wordt gesloten
Na de operatie sluit de arts de wond. Het kan zijn dat de wond te groot is. Of dat er te weinig rek in de huid zit. Dan krijgt de arts de wondranden niet bij elkaar. Meestal schuift hij dan omliggende huid over de wond (plastiek). Soms haalt hij ergens anders een stukje huid weg en hecht dat stukje huid op de wond (transplantatie).
De arts zal de wond meestal pas sluiten met een plastiek of transplantatie als zeker is dat de tumor helemaal is verwijderd. Dus na onderzoek van het weefsel in het lab.