Depressie

Sombere gevoelens, wanhoop en verdriet zijn normale reacties als u de diagnose kanker krijgt. Bij de meeste mensen die behandeld worden voor kanker gaat dit over. Sommige mensen blijven er last van houden, ook na de behandeling. Als deze gevoelens te lang aanhouden, kan iemand depressief zijn of worden. Bij mensen die behandeld zijn voor kanker komen depressies vaker voor dan bij de algemene Nederlandse bevolking.

Bij een depressie voelt u zich bijna voortdurend neerslachtig; u heeft bijna geen energie of belangstelling voor wat dan ook. Andere verschijnselen bij een depressie zijn concentratieproblemen, slechte eetlust, een verstoring van de slaap, afname van de zin in seks en een gevoel van minderwaardigheid. Een ander belangrijk symptoom van een depressie is de steeds terugkerende gedachte aan de dood. Het kan heel verwarrend zijn dat u de dood als een soort uitweg ervaart, terwijl u er alles aan gedaan heeft om beter te worden.

Het is van belang dat er een diagnose gesteld wordt over de ernst en de oorzaken van de langer aanhoudende of ernstige depressieve gevoelens. Zonder behandeling neemt de kwaliteit van leven steeds meer af. > Meer over omgaan met kanker

17 resultaten gekoppeld aan dit onderwerp: