Hoe te antwoorden op de vraag "hoe is het"

Dag, mijn man (uitgezaaide prostaatkanker) en ik weten vaak niet meer na als mensen vragen hoe het is daarop te antwoorden. We hebben steeds het idee dat we op onze woorden moeten passen. Om de ander niet te belasten. Eerlijk gezegd zijn we meestal sprakeloos maar dat kunnen we niet maken tegenover de ander. Heel vermoeiend vinden we dit. Weet u een antwoord? Mvg Leentje 

Antwoord

Beste Leentje2018,

Wat naar om te horen van jullie situatie. Het is een nare diagnose, maar ik kan me ook voorstellen dat het niet fijn is om het gevoel te hebben dat je dingen niet kunt zeggen tegen je omgeving. Dat kan ook wel eenzaam voelen (voor jullie samen) kan ik mij voorstellen.

Wat (en hoe) je dingen vertelt aan je omgeving, is voor veel mensen met kanker een belangrijk onderwerp. Hier komen verschillende zaken om de hoek kijken. Dan kun je denken aan communicatie, maar ook aan grenzen aangeven. Dit laatste is zeker niet altijd het makkelijkste om te doen. Maar het kan uiteindelijk voor alle betrokkenen wel fijner en beter zijn op de langere termijn. 

Hier op Kanker.nl is veel goede informatie beschikbaar, en is ook een pagina over het vertellen aan de omgeving. Dit gaat deels over het eerste keer vertellen. Je schrijft in je bericht dat jullie op jullie worden passen als mensen vragen hoe het is. Toch kan de informatie op deze pagina jullie wellicht al enige handvatten geven om hier mee om te gaan.

Bij het voorbereiden van dit antwoord kwam ik toevallig ook een recente blog hierover tegen. Geschreven door iemand anders met kanker, hier op Kanker.nl.
Ik zie al een paar reacties van mensen onder het bericht die hier ook mee te maken hebben (gehad). Wellicht dat deze blog (of de andere blogs van deze persoon) samen met de reacties jullie verder kunnen helpen.

Ook kun je zelf nog de zoekfunctie op Kanker.nl gebruiken om nog meer informatie/ blogs te vinden. 

In Nederland zijn er daarnaast ook gespecialiseerde zorginstellingen die psychologische zorg bieden rond kanker. Mogelijk dat het prettig kan zijn om eens contact op te nemen met een van deze instellingen, om te bekijken of dat iets voor jullie kan zijn. Hier vind je een overzicht van deze instellingen: https://www.kanker.nl/hulp-en-ondersteuning/vind-hulp/zorgaanbod/28 

Hoe dan ook heel erg veel sterkte gewenst allebei.

Hartelijke groet,

Matthijs de Wit
 

Laatst bewerkt: 27/07/2021 - 13:45