Whole genome sequencing zinvol bij eierstokkanker?

Dag dr De Kroon,

Ik stel deze vraag voor een vriendin die een recidief eierstokkanker heeft en wil weten wat haar opties zijn maar omdat ik zelf eierstokkanker heb ben ik er ook nieuwsgierig naar: kunt u mij vertellen of een uitgebreid DNA-onderzoek voor eierstokkanker (WGS) nieuwe inzichten zou kunnen opleveren? We zijn op de hoogte van de DRUP-studie maar ze komt er nu niet voor in aanmerking. Wellicht kan het via Foundation Medicine (https://www.foundationmedicine.com/genomic-testing/foundation-one-cdx#o…). Dat is een route die Marc de Hond heeft bewandeld. Als ik kijk naar de resultaten van die tests zie ik alleen BRCA staan, en daarop wordt ook in NL gescreend. In België loopt ook een studie met WGS. Maar voordat we dit serieus gaan onderzoeken, stellen we jouw mening op prijs. Als er sowieso weinig te ‘halen’ valt uit het DNA dan is het misschien wat zonde van de inspanningen. 

Antwoord

Beste Schrijver64,

Denk dat WGS alleen zinvol is in het kader van een studie omdat alleen in een studie de medicatie die op basis van de uitslag eventueel effectief zou kunnen zijn beschikbaar zal worden gesteld. Aan WGS an sich heb je niet zoveel. Waar het om gaat is dat er zogenaamde 'treatable targets' kunnen worden ontdekt. Maar als je dan de treatment niet kunt krijgen heb je er niks aan.

Dan of het bij ovariumcarcinoom zinvol is om mee te doen aan een studie. Op basis van de DRUP-studie (waar een paar patienten met ovariumcarcinoom aan mee hebben gedaan) en op basis van de andere studies in ovariumcarcinoom denk dat de kans heel klein is dat er een treatable target wordt ontdekt. Denk dat het, als je vriendin daar aan mee zou willen doen, wel andere veel belovende studies zijn in ovariumcarcinoom: T-cel studies of andere immuuntherapie studies bijvoorbeeld. De beschikbaarheid van die studies wisselt bijna per dag en is ook afhankelijk van de situatie van je vriendin. Als je wil (en je vriendin dat wil) kan ik wel meedenken over eventuele studies. Maar dan heb ik nog wat meer informatie nodig (conditie, histologisch type, eerdere behandelingen, dat soort dingen).

Laat maar even weten.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Dank je wel! Ik zie mijn vriendin maandag. Voorstel van de arts is volgens haar een combinatie platinum-chemo plus Olaparib, omdat de kanker een jaar is weggebleven. Ze heeft hooggradig sereus papillair eierstokkanker, zonder BRCA. HIPEC in maart 2019, gevolgd door standaard drie maal chemo carboplatin/taxol. Conditie is uitstekend. Het gaat om een eerste recidief. Zou het wijs zijn om in dit stadium de standaardbehandeling te volgen en de studies te doen in een later stadium? Of heb je een veelbelovende studie op het oog? Als dat zo is, dan willen we dat graag weten!

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46
Beste Schrijver64, Denk inderdaad dat dit dan nog een goed moment is voor standaard behandeling met platinum en daarna olaparib. Denk dat er op dit moment geen veelbelovende studies zijn. Dat komt dan eventueel wel in de toekomst. Sterkte voor jullie beide. Met vriendelijke groet, Cor de Kroon
Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46