Wat nu?

Beste Dokter Kroon,

Ik ben in september 2020 behandeld voor een eerste recidief van eierstokkanker nadat het 2 1/2 jaar weg was. 

6 x carbopaltin + taxol 

Na 4 kuren was er klinisch een afname van de tumormarkers van 3700 maar 700 op de scan geen afname van de uitzaaiingen dus geen 2 de operatie helaas.

Ik heb 2 maanden parpremmers gebruikt maar helaas werken die niet bij mij. De tumormarkers zijn weer gestegen naar 2500.

Ben heel verdrietig dat het niet werkt en dat de tumormarkers al weer gestegen zijn 3 maanden na de laatste kuur.

Ik heb overigens geen  klachten en voel me goed! 

Wat is nu het beste om te doen?

Afwachten tot ik klachten krijg? Of weer beginnen met chemo?  

Welke chemo zou nu de beste optie zijn?  

Ik lees bij lotgenoten verschillende soorten chemo's  en combinaties. 

Is dat een persoonlijke voorkeur  van de oncoloog of zit daar een systeem in welke chemo bij welke fase?

Alvast bedankt voor u antwoord? 

 

 

 

 

 

Antwoord

Beste Katharina,

Wat naar om te horen zeg, dat de 2e keer de chemo zo slecht aanslaat en dat PARP ook niet doet waarop je had gehoopt. Hoe verder is dan altijd heel ingewikkeld en echt een onderwerp van gesprek met de oncoloog. Bij uitstek geschikt voor gedeelde besluitvorming! Want nu starten met chemo leidt in elk geval tot bijwerkingen terwijl het maar heel erg twijfelachtig is of de kuur aan zal slaan, we weten immers dat carbo/taxol de beste middelen zijn die we hebben. In het gunstigste is er gedurende enige tijd stabilisatie van de kanker. Maar ja, dat weet je pas als je begonnen bent. Gemiddeld gesproken is 'pas starten met chemotherapie bij klachten' even goed (in de zin van de tijd tot overlijden) als starten zodra er toename van de kanker is op basis van de markers of op basis van de scan. Het hangt er dus erg van af wat voor u belangrijk is (alles geprobeerd hebben? zo goed mogelijke kwaliteit van leven? zo min mogelijk in het ziekenhuis? ...) en wat er volgens de oncoloog mogelijk is in uw situatie (andere aandoeningen? zijn er nog blijvende bijwerkingen van de vorige kuren? zijn er mutaties gevonden? is er een studie waar u in zou passen? ...). Denk dat het standaard advies zou zijn om even te wachten en dan bijvoorbeeld Caelyx te proberen of mee te doen aan een studie. 

Hoop dat u hier iets aan heeft. Denk dat adviezen van de lotgenoten ook erg waardevol kunnen zijn, met name met betrekking tot de bijwerkingen en het effect van in de fase waarin u zit vaak naar het ziekenhuis moeten.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46