vulvakanker en hoge leeftijd

3 april 2020 om 18.03
191 x gelezen

Ik neem contact op over mijn moeder van 86, in juli wordt ze 87. Bij haar is eind februari een plekje weggehaald dat aanvankelijk voorstadium leek (er was al een biopt voor de operatie genomen), maar bij nader onderzoek van het geheel toch aan de randen onrustige/kwaadaardige cellen bleek te hebben. Aanstaande woensdag (8 april 2020)zal er opnieuw worden geopereerd. Op zich is de plek goed weggehaald (schoon dus), maar gezien de kwaadaardigheid van de randen van de weggehaalde plek, is de marge van schoon weefsel te krap volgens de richtlijnen. Ook worden er nog andere kleine VINplekjes weggehaald in deze komende operatie. De echo van de liezen was goed.

Bij de komende operatie zal er dus meer weefsel weggehaald gaan worden en daardoor zullen ze ook een stukje van de plasbuis en de clitoris moeten weghalen. Dit heeft tot gevolg voor langere tijd een katheter, een dag of 4-5 in het ziekenhuis en daarna meerdere weken (!) in het verpleeghuis vanwege de katheter en de 3 keer daags wondverzorging gezien haar leeftijd. Van de Schildwachtertest wordt wel afgezien.

We zien er als een berg tegenop. Drie jaar geleden had mijn moeder al een katheter in na een operatie tegen verzakking van de baarmoeder en dat vond ze die ene dag al erg pijnlijk. Je merkt bij deze leeftijd dat alles gevoeliger, droger en dunner is daar van onder en dat ook wonden veel slechter genezen bij haar, in ieder geval wonden op haar benen genezen slecht. Ook elke operatie hakt erin qua vermoeidheid, ondanks dat ze er geestelijk altijd goed uitkomt.

Mijn moeder is zeker niet dement en voor een 86 jarige tamelijk vlot, maar ze is ook wat je noemt een "eenvoudige bescheiden" vrouw en dit soort zaken overzien kost haar heel veel moeite. En als dochter denk je wel "wat roepen we af over iemand die, hoe eenvoudig ook, nog kan meedraaien". Maar wat zijn tegelijk de risico's?

Antwoord

Beste Irmy,

Snap je zorgen heel goed. Het zijn de zorgen die bij elke patiënt (en haar naasten) leven als ze voor deze keuze staan. Toch denk ik dat ' het middel'  in zoals dat wordt voorgesteld echt ' beter is dan de kwaal'. En dat komt omdat schaamlipkanker heel vervelende lokale klachten geeft. De klachten als gevolg van de kanker zijn veel vervelender en langduriger dan de klachten van de operatie. Na een operatie zijn er kortdurend relatief wat meer klachten en pijn maar daarna gaat het vaak, afhankelijk van de wondgenezing, vaak als snel weer wat beter. Doordat het vaak lastig is om zelf de wond te verzorgen is wel langdurig wondzorg nodig. Vaak is een tijdelijke opname in een verpleeghuis dan makkelijker dan 2 keer per dag wondzorg voor de thuiszorg. 

Voor schaamlipkanker geldt dat, ook als je alleen maar klachten wil behandelen en niet ten koste van alles wil proberen te genezen van de kanker een operatie om in elk geval de kanker van de schaamlip weg te halen de beste behandeling is. 

Hoop dat dit jullie helpt, succes morgen voor jou en je moeder,

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Hartelijk dank voor uw reactie. Het helpt zeker in het accepteren er van. Inmiddels is ze geopereerd, deze is volgens de gynaecoloog goed gegaan. De narcose heeft nu nog veel impact, maar hopelijk gaat de genezing toch snel (mede gezien haar leeftijd). De huidige tijden (niet mogen bezoeken) maakt het allemaal niet gemakkelijker.

Met vriendelijke groet, Irmy

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46