PARP-remmer bij een recidief of als onderhoudsmedicijn

12 november 2020 om 10.19
671 x gelezen

Geachte Dr. de Kroon,

Mijn vraag betreft de behandeling van uitgezaaide eierstokkanker, Stadium IIIc, in het tumorweefsel is sprake van aanwezigheid van het BRCA2 gen. Er is nu de mogelijkheid tot het geven van een zgn. PARP-remmer na de chemotherapie. Wat is nu de beste optie:

De behandeling met de PARP-remmer zo snel mogelijk na de chemotherapie of wachten totdat de kanker weer is teruggekomen . En kunt u nog iets zeggen over een zgn. mutatie in een eiwitcomplex (shieldin-complex), waardoor patiënten niet of niet voldoende reageren op de behandeling met een PARP-remmer. 

Antwoord

Beste Desmo,

De grote studies hebben heel duidelijk laten zien dat er een groot positief effect is van het gebruik van PARP, vooral bij vrouwen waarbij we een BRCAgen mutatie wordt gevonden. Dat effect is het groot als er na de behandeling (operatie en chemotherapie) geen kanker meer wordt gezien: complete remissie. Als er dan dan meteen’ gestart wordt met PARP duurt het gemiddeld 3 jaar langer voordat de ziekte terugkeert. Hoewel PARP soms bijwerkingen heeft vallen die over t algemeen mee. Er is wel discussie over of het beter meteen of bij het recidief gegeven kan worden. Hoewel het nog niet netjes vergeleken is in een studie is de gedachte dat het effect meteen na de 1e behandeling zo groot is, dat het ook wat betreft totale overleving (en  niet alleen tijd tot terugkeren) beter zal zijn meteen te beginnen.

Maar het klopt wat je zegt: PARP werkt niet bij iedereen met een BRCAgen mutatie even goed. Hoewel we nog maar weinig weten over bij wie t wel en bij wie t minder goed werkt, speelt dat Shieldin-complex mogelijk een rol: als dat minder actief is (‘minder tot expressie komt) lijken die kankercellen minder gevoelig voor PARP.
 

Vooralsnog heeft dat overigens geen echte klinische consequenties: het advies is PARP te geven aan alle vrouwen met een BRCAgen mutatie onafhankelijk van bijv de activiteit van dat Shieldin complex. Want we weten bijv nog niet hoeveel % het minder werkt en hoe zich dat dan vertaald in de afname in de gemiddelde tijd die het duurt totdat de kanker terugkeert.

Is dit voldoende antwoordmop je vragen?

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46