Mijn dochter kreeg in aug 20de uitslag pap3a2 con 1, ze us behandeld enin jan 2021 pap1. Nu weer pap3. Hoe kan dat? HPV groeit toch langzaam? En alles leek goed in januari. Zou er een fout zijn gemaakt?

Mijn dochter kreeg in aug 2020 de uitslag pap3a2 cin 1 maar na behandeling was de uitslag van het uitstrijkje in januari 2021 pap1. Onlangs opnieuw uitstrijkje met uitslag pap3. Ik schrik daar enorm van! HPV virus groeit toch langzaam dus hoe kan ze zo snel weer pap3 hebben.  Of zou er een fout zijn gemaakt?

Antwoord

Beste HeleneS,

Dat is schrikken zeg. Hoe oud is ze? Welke behandeling heeft ze gehad? En welke PAP heeft ze precies nu? Gaat de gynaecoloog weer een kijk onderzoek (colposcopie) doen? Denk dat het hoe dan ook goed is om even af te wachten of en welke CIN er nu is: lang niet altijd is er bij bijv PAP3a1 ook een CIN. Dan blijkt dat de PAP helemaal niet wordt veroorzaakt door een voorloperstadium van baarmoederhalskanker.

En inderdaad: de afwijkende cellen (CIN) ontstaan meestal pas lange tijd na de infectie met het HPV virus. Maar die infectie is er waarschijnlijk bij je dochter al heel lang, dus de cellen die in januari nog niet afwijkend waren (nog geen CIN waren) maar al wel lang geïnfecteerd met HPV zijn misschien nu CIN I geworden. Maar veel belangrijker nog is dat met 'langzame groei' vooral ook de tijd wordt bedoelt tussen de CIN I,via CIN II en CIN III naar baarmoederhalskanker. Dat duurt ook vaak lange tijd. En heel vaak lukt het de afweer om, als er al CIN I is, het HPV virus alsnog op te ruimen en dan verdwijnt ook de CIN I. 

Kortom: denk dat het goed is om even het vervolg af te wachten. Op basis van wat je nu schrijft kan het allemaal nog wel passen bij ' zoals het gaat met HPV en CIN' en denk ik niet meteen dat er een fout is gemaakt. Maar als nu de CIN bijv wel heel hoog is (CIN III) dan is het goed om het uitstrijkje van januari nog eens goed te bekijken, of de CIN toen idd wel helemaal weg was door de behandeling.

Hoop dat dit je helpt,

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 22/10/2021 - 09:16