Ik heb sereus adenocarcinoom. 1A/graad 3. Baarmoeder, eierstokken, eileiders, 18 lymfeklieren zijn verwijderd. Nu sta ik voor de vraag of er nabestraling moet plaatsvinden. De radiotherapeutisch geeft aan dat, als dit gebeurt, de kans dat de kanker terug

Vraag aan een professional Ik heb sereus adenocarcinoom. 1A/graad 3. Baarmoeder, eierstokken, eileiders, 18 lymfeklieren zijn verwijderd. Nu sta ik voor de vraag of er nabestraling moet plaatsvinden. De radiotherapeutisch geeft aan dat, als dit gebeurt, de kans dat de kanker terug komt met 10-20 % wordt verminderd. Ik twijfel of ik dit moet doen. Of het doel de middelen heiligt. Kunt u hierover uw mening geven?

Antwoord

Beste SenWwadS1,

Het klopt dat de bestraling is bedoeld om de kans dat de kanker terugkomt te verminderen. Hoewel het op basis van de uitslagen lijkt alsof bij de operatie alle kanker is weggehaald, weten we dat dan toch bij ongeveer 20-15% van de patiënten de kanker terugkomt. Door nu nog te bestralen neemt die kans inderdaad af. 

Het is wel goed om te weten dat de kans dat je binnen nu en 10 jaar overlijdt (aan de kanker of aan een andere aandoening) niet afneemt door de bestraling nu. Dat komt omdat en deel van de vrouwen waarbij de kanker terugkomt alsnog te genezen is door dan de bestraling te doen. En omdat vrouwen natuurlijk ook aan andere ziekten kunnen overlijden. Dus op de kans om te overlijden heeft de bestraling geen effect.

Voor veel vrouwen is het belangrijk nu ' het maximale'  gedaan te hebben. Dat maakt dat ze nu minder zorgen hebben over of de kanker terugkomt. Voor andere vrouwen is het belangrijk zo min mogelijk bijwerkingen te hebben. Het is moeilijk inschatten wat voor jou belangrijke aspecten zijn om je keus op te bepalen. Zelf vind ik de leeftijd van patiënten ook iets is om mee te nemen in de keus: de kans dat er een andere aandoening leidt tot het overlijden,e n dus het voordeel van de bestraling nu veel minder groot is, is natuurlijk vee groter als je 75 bent dan als je 55 bent. Of als je heel veel andere aandoeningen al onder de leden hebt.

Hoop dat dit je helpt in het maken van de keuze, en anders kun je natuurlijk altijd vragen om een 2e mening bij een andere radiotherapeut.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Dank voor de reactie. Het sluit aan bij wat ik zelf al in overweging had en bevestigd mijn zienswijze hierover. Het blijft voor beide opties een ‘als, wat’ vraag. 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46