Hormoontherapie icm met chemo palliatieve behandeling

Dag,

mijn moeder van 67 heeft baarmoederkanker met uitzaaiingen in de lever en in de buik. Ze krijgt chemo binnenkort. Maar de oncoloog wist niets van een behandeling met progesteron. Ik heb twee vragen.

Is er behalve chemo (via infuus) nog iets mogelijk wat de behandeling kan versterken? We weten dat ze niet meer beter wordt maar we willen haar zo lang mogelijk bij ons hebben.

Ze zit bij een streekziekenhuis en de diagnose alleen al nam ruim vijf weken in beslag. Is een second opinion in haar geval nog zinvol en eigenlijk wil ik ook heel graag haar prognose weten.
Het ziekenhuis geeft niks aan maar ik vind het nogal wat uitmaken of het maanden of jaren zijn. Ik zou dan zelf andere keuzes kunnen maken om nog meer bij haar te zijn. ik begrijp dat het afhankelijk is van de chemo. Maar ze heeft nu nog niet veel klachten, behalve vermagering en wat buikpijn. De kanker zit er blijkbaar al jaren. Dankjewel! 

Antwoord

Beste Mirre,

Wat een schrik! Zal proberen je vragen te beantwoorden.

Denk niet dat er echt een behandeling is die de chemo versterkt. Er zijn wel (experimentele) behandelingen voor bepaalde typen baarmoederkanker. Bijvoorbeeld voor zogenaamd ' MMRd' type baarmoederkanker. We weten niet of dat beter is dan chemotherapie maar op theoretische gronden zou het wel beter kunnen werken. Als je moeder aan studies mee zou kunnen doen dan zou ze dat met haar behandelaar kunnen overleggen. Denk wel dat ze dan naar een ander ziekenhuis moet.

Wat betreft de second opinion: denk dat chemotherapie of progesteron heel goed in een streekziekenhuis kan. Maar zoals ik al zei: als ze eventueel aan studies mee zou willen doen dan is misschien en second opinion in een centrum voor gynaecologische oncologie wel een idee. Denk overigens dat de behandelaar van je moeder wel heeft overlegd met 1 van deze ziekenhuizen: in bijna alle regio's in Nederland is het standaard om patiënten met uitzaaiingen te bespreken in een regionaal MDO waar ook een centrum voor gynaecologische oncologie aan meedoet. 

Tot slot de prognose: dat is echt niet mogelijk daar op basis van deze beperkte gegevens iets over te zeggen. Maar dat is ook iets om aan de behandelaar te vragen: die heeft daar vast een idee over. Aan de andere kant blijft het altijd moeilijk: er zijn bijv vrouwen die heel goed op de chemotherapie reageren en vrouwen waarbij de chemotherapie helemaal niet aanslaat. je zult begrijpen dat de prognose van deze vrouwen heel verschillend is.

Hoop dat dit een beetje helpt. En hoop vooral dat je moeder niet al te ziek wordt van de chemo, vooral omdat ik begrijp dat ze heel weinig klachten van de kanker heeft. 

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46