HGSOC stadium 3C, BRCA1 +, preventieve borstamputatie?

Goedemorgen 

Ik ben  in juni 2021 ( 55 jaar) gediagnosticeerd met HGSOC stadium 3C +++( gedraineerde ascitis, diafragma hoogstand en hernia umbilicalis tgv ascitis, pleuritis carcinomatosa etc) Na interval debulking met OVHIPEC bleek ik bij PA  multipele kleine haarden in het omentum te hebben. En de BRCA1 genmutatie penetratiegraad 4.

Inmiddels sinds januari 2022 aan de PARP inhibiter Olaparib 2dd 300mg.

Ik heb op dit moment 2 vragen

- in meerdere landen wordt nav de SOLO studies in mijn  stadium minimaal 3 jaar Olaparib gegeven in oa Nederland slechts 2 jaar. Zijn er mogelijkheden om dit in Nederland ook te verlengen? Wat is uw mening daar over?

- ik heb mijn oncologe toen zij met pensioen ging de vraag gesteld wat zij met haar borsten zou doen op mijn leeftijd in mijn situatie. Zij zei, stel dat  ik tot de mensen zou behoren die wel de 5 jaar doorkomt zonder recidief....dan zou ik het heel erg vinden om de kans te lopen om in de tussentijd borstkanker te krijgen. Daarvoor heb ik teveel borstkanker patiënten gezien.  Ze zou ze zelf laten verwijderen nog onder Olaparib.

De kans op OC was ( achteraf gezien) op mijn leeftijd nihil. Het krijgen van borstkanker was een  veel en veel grotere kans. Ik heb al ' bewezen'  dat de genmutatie bij mij tot expressie is gekomen....dus lijkt mij de kans op borstkanker ook zeer groot( en in de SOLO studies zie je ook dit terugkomen) wat is uw advies in deze? Want ja...het wordt de kat  en/ of de hond bij mij..... En hoe langer ik de Olaparib kan gebruiken hoe langer ik deze vraag kan uitstellen toch?

 

Vriendelijk dank.

Antwoord

Beste Marianne,

Wat heb je veel meegemaakt de afgelopen jaren. En wat een goede vragen. Ik zou je adviseren om dit met je eigen oncoloog te bespreken, die heeft hier het meeste verstand van. Ook de vraag over evt mastectomie zou ik met poli familiaire tumoren bespreken.

Als achtergrond over hoe er wordt besloten hoe lang een middel wordt gegeven in Nederland zou je (mocht je dat niet niet hebben gedaan) op de website van de commissie BOM kunnen kijken, die adviseert daar over;

https://www.nvmo.org/bom/rectificatie-indicatie-olaparib-bij-het-gevord…

veel succes,

TEAM GYNAECOLOGIE
 

Laatst bewerkt: 26/01/2023 - 19:52