Angst vulvakanker

Beste Cor,

Een maandje geleden hebben we ook al eens contact gehad. Helaas zijn mijn klachten nog steeds niet over. Op het moment heb ik al 3 maanden last van enorme pijn en jeuk aan de vulva. De pijn en jeuk wisselt van intensiteit en ook van plek. Het kan brandend zijn, jeukend, stekend, maar ook juist kloppend en vaak een erg ‘rauw’ gevoel. In de ochtenden en avonden is het bijna helemaal weg, maar als ik veel zit of veel loop wordt het juist erger. Bovendien wordt het ook veel erger als ik strakke kleding aan heb. Op dit moment hebben er 2 huisartsen, 2 dermatologen en 3 gynaecologen gekeken en allemaal zien zij geen enkele afwijking. Om die reden is er ook nog geen biopt gedaan. De laatste gynaecoloog kwam met vulvodynie, omdat er veel klachten zijn, maar geen medische verklaring lijkt te zijn. Ik heb de afgelopen maanden enorm veel stress en angst gehad, net als meerdere blaasontstekingen, 3 uitstrijkjes en veel inwendige onderzoeken, bacteriële vaginose en chlamydia. Volgens de laatste gynaecoloog zouden al deze dingen samen tot de vulvodynie kunnen hebben geleid.

Los van het feit dat er geen afwijkingen zichtbaar zijn, vinden de artsen ook het feit dat de klachten zo van intensiteit, aard en plek wisselen niet passen bij kanker. Hoe denkt u hierover?

Ik merk aan mezelf dat ik me nog steeds enorm veel zorgen maak. Zou het mogelijk zijn dat er dus al zoveel maanden klachten zijn, maar dat de afwijking gewoon nog niet zichtbaar is? Dus dat er de komende maanden alsnog iets zichtbaar wordt?

Ik hoor het erg graag van u.

Groetjes 

Antwoord

Beste OnzekereDodo,

Als er niks te zien is terwijl je wel heel veel klachten hebt past dat inderdaad helemaal niet bij kanker. Datzelfde geldt voor het feit dat plek zo wisselt, de aard van de klachten steeds anders is de intensiteit zo verschilt over de dag. Het kan echt niet zo zijn, gegeven de klachten, dat de kanker nog niet zichtbaar is terwijl het wel de oorzaak van je klachten is.

Vulvodynie past inderdaad veel beter bij je klachten. Heeft de gynaecoloog die die suggestie deed ook met je besproken wat de behandelopties zijn? Anders kun je misschien nog een keer contact opnemen om tips te horen hoe om te gaan met vulvodynie.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 22/10/2021 - 09:37

Beste Cor,

Bedankt voor uw reactie. Fijn om dit nog een keer bevestigd te hebben. Ik heb komende week een afspraak met de gynaecoloog, maar hij gaf wel aan dat hij niet zoveel ervaring had met vulvodynie en daarom intern ging overleggen. Ik heb al wat gezocht op het internet, maar daar staan ook wel veel wisselende dingen. Wat voor tips zou u voor mij hebben?

Sinds deze week zit er aan de binnenkant van de binnenste schaamlippen (precies onder clitoris) wel een stuk erg rode huid die ook erg gevoelig is als ik eraan zit en een beetje 'vochtig' of geïrriteerd lijkt. Moet ik me hier zorgen over maken? Is het dus ook zo dat het niet erg waarschijnlijk is dat dit iets kwaadaardigs is, omdat het er pas een week zit en de klachten al 3 maanden aanwezig zijn?

Bedankt voor de antwoorden!

Laatst bewerkt: 22/10/2021 - 15:56

Beste OnzekereDodo,

Heb zo met je te doen... Denk dat het t  belangrijkste is je te realiseren dat de kans dat dit plekje, net als de andere plekjes kanker is echt nul is. Je zult merken dat dit plekje ook weer weg zal gaan . En hoop dat je dan langzaam wat vertrouwen opbouwt.

Wat goed dat je gynaecoloog hulp vraagt als hij / zij minder ervaring heeft: je bent in goede handen. Persoonlijk heb ik ook geen ervaring met vulvodynie en zou ik je ook naar een collega verwijzen.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 23/10/2021 - 15:37

Beste Cor,

Nogmaals bedankt voor je reactie. Ik merk dat ik me toch wel zorgen maak om het plekje. Het lijkt aan de ene kant ook heel duidelijk begrensd. Dus de grens tussen de bobbelige huid van de schaamlip en dit stukje huid is heel scherp. Aan de andere kanten lijkt het wel meer door te lopen in de roze/rode natte huid van de vulva. Het jeukt niet en het is op dit moment niet pijnlijker dan de rest van het gebied. Zou het bijvoorbeeld VIN kunnen zijn? Het zit er nu al minstens anderhalve week en ik kan me niet herinneren dat het er daarvoor ook was.

Is het verstandig om de gynaecoloog of de dermatoloog te bellen met de vraag of zij willen kijken? 
 

Groetjes

Laatst bewerkt: 26/10/2021 - 10:41

Beste OnzekereDodo,

Maar je hebt toch een afspraak binnenkort? Tenminste dat schreef je 22 oktober.

Hoe dan ook; als een plekje zoals je het beschrijft niet verdwijnt in een week of 3-4 zou ik het aan een arts laten zien. Dat kan een huisarts zijn of een gynaecoloog / dermatoloog.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 27/10/2021 - 12:21

Beste Cor,

Ik kon vandaag al terecht bij de dermatoloog en die gaf aan dat er helemaal niks raars te zien was. Volgens hem was het gewoon de normale scheiding tussen het weefsel van de schaamlippen en het slijmvlies. Hij vond het slijmvlies ook niet ongezond rood. 

Ik heb nog 1 korte laatste vraag en dan ga ik stoppen met uw tijd in beslag nemen.

Ik heb nu al een maand of 2,5 last van erg draderige(echt klontjes soms) afscheiding. Ik heb in deze tussentijd dus bacteriële vaginose gehad en een chlamydia diagnose. Ook ben ik gestopt met het doorslikken van de pil en heb ik nu gewoon iedere maand een stopweek. Als ik zelf een beetje zoek ga, dan ontdek ik dat dit kan passen bij zwangerschap of een eisprong. Nu weet ik zeker dat ik niet zwanger ben en slik ik dus de pil, dus ook van een eisprong kan geen sprake zijn.

Is dit iets om me zorgen om te maken? Er zijn verschillende kweken gedaan, maar daar is bijvoorbeeld nooit een schimmelinfectie ofzo uitgekomen.

Echt enorm bedankt voor alle tijd die u hieraan besteedt. Dat wordt zeer gewaardeerd!

Groetjes

Laatst bewerkt: 28/10/2021 - 13:50

Beste OnzekereDodo,

Als je de afgelopen maand een bacteriële vaginose en een chlamydia hebt gehad dan is het slijmvlies van de vagina nog aan het herstellen en is de samenstelling van de bacteriën, schimmels en gisten die in de vagina horen (normale vaginale flora zoals we dat noemen) nog aan het herstellen. Bovendien is de afscheiding die je beschrijft helemaal normaal. Kortom geen zorgen!

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 31/10/2021 - 23:56