De aanvullende verzekering als je kanker hebt (gehad) 

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht. Heb je kanker of kanker gehad? En denk je dat je veel (extra) zorg nodig hebt? Dan kan het verstandig zijn om zo’n verzekering af te sluiten.

Lees op deze pagina over:

Waarom een aanvullende zorgverzekering bij kanker?

De basisverzekering vergoedt de meeste zorg rondom kanker. Bijvoorbeeld van de huisarts, het ziekenhuis of de apotheek. Maar sommige zorg krijg je alleen (deels) vergoed als je een aanvullende verzekering hebt.

Deze zorg krijg je meestal NIET vergoed vanuit de basisverzekering:

 • (extra) fysiotherapie
 • (extra) oedeemtherapie
 • (extra) ergotherapie
 • psychosociale ondersteuning: bijvoorbeeld van een psycholoog
 • zorg van de tandarts
 • oncologische revalidatie waarbij een revalidatiearts betrokken is
 • behandelingen zoals acupunctuur of osteopathie

Heb je geen aanvullende verzekering? Dan moet je misschien veel betalen voor aanvullende zorg. Overweeg dan om een aanvullende verzekering af te sluiten.

Je kunt kiezen voor een beperkte of uitgebreide aanvullende zorgverzekering. Dit hangt af van de zorg die je nodig denkt te hebben. Een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht.

Tips:

 • Bedenk welke zorg jij het komend jaar nodig hebt, die niet in de basisverzekering zit. Is dat fysiotherapie? Oedeemtherapie? Psychosociale zorg? Of verwacht je extra kosten voor de tandarts? Hoeveel geld denk je dat je minimaal kwijt bent? Tip: vraag je huisarts of de verpleegkundige in het ziekenhuis om met je mee te denken.
 • Probeer in te schatten of de premie van de verzekering opweegt tegen de vergoeding. Ben je dan minder kwijt dan wanneer je alles zelf zou moeten betalen?
 • Vergelijk op zorgverzekeringskaart.nl de polisvoorwaarden en premies van verschillende zorgverzekeraars met elkaar. Kijk daarbij vooral naar het soort zorg dat je nodig hebt.
 • Vraag mensen die je kent om je hierbij te helpen. Of vraag hulp van een verzekeringsadviseur. Die is niet gratis, maar kan misschien geld besparen.

Een aanvullende zorgverzekering afsluiten als je kanker hebt (gehad)

Een aanvullende zorgverzekering afsluiten is meestal geen probleem. Kies je voor een heel uitgebreid pakket? Dan is er wel een kans dat een verzekeraar je aanvraag weigert of de dekking aanpast. Bijvoorbeeld als je een uitgebreide tandartsverzekering aanvraagt. Vooral als de verzekeraar je vraagt om een gezondheidsverklaring in te vullen. Dan moet je namelijk wel altijd melden dat je kanker hebt (gehad).

Tip: start uiterlijk 3 maanden voor het einde van het jaar met het aanvragen van een aanvullende zorgverzekering.

Als je wilt overstappen naar een andere zorgverzekeraar

Heb je een aanvullende verzekering en wil je overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Dan kun je daar zonder problemen een soortgelijke aanvullende zorgverzekering afsluiten. Zorgverzekeraars hebben onderling met elkaar afgesproken dat ze dan geen voorwaarden stellen.

Gezondheidsverklaring bij aanvullende zorgverzekering

Wil je een heel uitgebreid pakket, dan kan de zorgverzekeraar je vragen om een gezondheidsverklaring in te vullen. Dit verschilt per verzekeraar.

Een gezondheidsverklaring is een lijst met vragen over je gezondheid. Hiermee probeert de verzekeraar in te schatten hoeveel zorg je nodig hebt. En wat dit gaat kosten. Vindt de zorgverzekeraar het risico te groot, dan heeft hij het recht om je niet te accepteren.

Lees: Hoe werkt dat met de gezondheidsverklaring? Of bekijk de video over de gezondheidsverklaring.

Wachtjaren bij aanvullende zorgverzekering

Sommige verzekeraars werken niet met een gezondheidsverklaring, maar met wachtjaren. Dat betekent dat je pas na een bepaalde periode (bijvoorbeeld 1 of 2 jaar) een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering kunt krijgen.

Zorgverzekeringen vergelijken

Een goede manier om zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken, is met de Zorgverzekeringskaart van Zorgverzekeraars Nederland. Op deze website geven zorgverzekeraars uitleg over hun basisverzekering, aanvullende verzekeringen en over de polisvoorwaarden. Bij aanvullende verzekeringen staat bijvoorbeeld ook aangegeven of er een medische selectieprocedure of wachttijd van toepassing is. Bekijk het op zorgverzekeringskaart.nl.

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

foto matthijs timmermans

Matthijs Timmermans

Beleidsadviseur Leven/Inkomen, Verbond van Verzekeraars

Logo-NFK

NFK

Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties

Website

illustratie-deskundige-vrouw

Rentia Visser

Communicatieadviseur, Verbond van Verzekeraars

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2023