Verder met je leven na kanker 

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Na de behandeling kun je in een ‘zwart gat’ terecht komen. De begeleiding en steun vanuit het ziekenhuis valt weg. Je omgeving verwacht dat je weer beter bent. En zelf wil je ook het liefst dat alles weer wordt zoals het was. Toch blijkt het moeilijk om de draad weer op te pakken. Een verwarrende en moeilijke periode. 

Een nieuw evenwicht vinden

Herstellen van kanker kost tijd. Dat geldt ook voor het verwerken van alles wat je hebt meegemaakt. Dit alles is je van tevoren wel verteld, maar het is misschien niet echt doorgedrongen. Na je behandeling wil je de ziekte het liefst zo snel mogelijk achter je laten, je oude leven weer oppakken, maar dan is daar de realiteit … 

Dingen kunnen blijvend veranderd zijn, bijvoorbeeld op het gebied van werk, hobby’s, relaties, intimiteit en seksualiteit. Ook je toekomst kan er anders uitzien. Het vertrouwen in je lichaam is minder geworden. En vaak is er ook de angst dat de kanker terugkomt. 

Ook als mens kun je veranderd zijn. Je vindt misschien andere dingen belangrijk dan voor je ziekte, of wilt het roer omgooien.

Wat kun je doen?

De uitdaging is om alle veranderingen een plek te geven en een nieuwe balans vinden. Dat gaat met ups en downs, en duurt misschien langer dan je lief is. 

Je kunt zelf een aantal dingen doen om dit proces zo goed mogelijk te doorlopen. Ook kun je hulp van anderen vragen. Lees: Wie kan mij helpen?

Misschien heb je iets aan de adviezen en tips die wij voor jou verzameld hebben:

Colofon

Met medewerking van:

Foto Corina Roelands

Corina Roelands

Projectmedewerker bij Tranzo (Tilburg University) en life coach

LinkedIn

Foto Margot Joosen

Dr. Margot Joosen

Senior onderzoeker, Tranzo (Tilburg University)

LinkedIn

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2019