Tips voor het verwerken van kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Tijdens de behandeling staat alles in het teken van overleven. Je hebt  nauwelijks tijd of ruimte om te verwerken wat er gebeurt. Als de behandeling voorbij is, begint de verwerking. 

Lees wat je misschien kan helpen bij het verwerken van kanker en alles wat je hebt meegemaakt:

Geef aandacht aan je gevoelens

Het is belangrijk dat je emoties herkent en toelaat. Dit kan beangstigend zijn, zeker in het begin. Maar zo leer je wat je voelt, hoe je daarop reageert en hoe je die emoties kunt verwerken.

Een goede manier om emoties toe te laten is door ze te delen. Je kunt erover praten met vrienden, familie of met lotgenoten.

Cynthia en Cecilia hebben elkaar ontmoet in het inloophuis

Praten over gevoelens kan moeilijk zijn, ook voor je omgeving. Maar het kan toch helpen. Door je gevoelens en zorgen te bespreken, kun je je  opgelucht voelen. Je omgeving kan je helpen de dingen van een andere kant te bekijken.

Soms helpt het om gevoelens op te schrijven. In een (digitaal) dagboek voor jezelf, of in een blog dat je met anderen deelt. Op kanker.nl kun je  ook een blog starten.

Probeer zo gezond mogelijk te leven

Door gezond te leven zul je je fitter voelen. Hiermee wordt bedoeld: voldoende bewegen, gezond eten, weinig alcohol en niet roken. Vaak voel je je geestelijk dan ook beter.

Lees verder over gezond leven na kanker op de website van het WKOF

Zoek afleiding en doe leuke en ontspannende dingen

Verschillende (creatieve) activiteiten kunnen helpen bij de verwerking. Je kunt rust en kracht vinden in bijvoorbeeld kunst, muziek, natuur, meditatie of spiritualiteit.

Centra voor leven met en na kanker organiseren ook verschillende activiteiten.

Gun jezelf de tijd

Het kan een poos duren voordat je een nieuwe balans heeft gevonden, zowel lichamelijk als geestelijk. Gevoelens en emoties een plek geven kost ook tijd. Gun jezelf die tijd. Laat de mensen om je heen ook weten wanneer je al wel of nog niet ergens aan toe bent.

Blog over het zwarte gat na kanker

Zoek zo nodig professionele hulp

Heb je behoefte aan professionele begeleiding bij de verwerking? Ga dan naar je huisarts. Die kan je een doorverwijzing geven naar een psycholoog, maatschappelijk werker of een geestelijk verzorger.  Je kunt ook om een verwijzing naar een vaktherapeut vragen. 

Colofon

Met medewerking van:

Foto Corina Roelands

Corina Roelands

Projectmedewerker bij Tranzo (Tilburg University) en life coach

LinkedIn

Foto Margot Joosen

Dr. Margot Joosen

Senior onderzoeker, Tranzo (Tilburg University)

LinkedIn

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2019