Gevolgen

Relaties en kanker

Opslaan

Seksualiteit is voor veel mensen een belangrijk onderdeel van hun relatie. Wanneer kanker en de behandeling daarvan seksuele problemen veroorzaakt, kan dat de relatie onder druk zetten.

Relationele problemen kunnen ook juist de oorzaak van seksuele problemen zijn. Het is daarom belangrijk om te proberen dit te onderscheiden. Zijn de problemen een gevolg van de kanker, of van een (seksuele) relatie die vóór de ziekte al moeizaam was?

De seksuele gevolgen van de ziekte en/of behandeling hebben niet alleen invloed op jou, maar ook op je  partner. Na de behandeling kan het enige tijd duren voordat seks weer deel uitmaakt van je leven. Voor het herstel van seksueel contact is tijd nodig.

Door de kanker kan er zowel voor jou als je partner veel veranderen. De verwerking verloopt voor de partners niet altijd hetzelfde. Hierdoor kunnen de behoeften van jou en je partner van elkaar verschillen. Je partner heeft bijvoorbeeld weer zin om te vrijen, terwijl  jij vooral behoefte hebt aan ‘een arm om je schouder’. Hierdoor lukt het soms niet meer om elkaar tot steun te zijn, hoe graag je dat ook wilt.

Praten helpt

Het helpt om elkaar te vertellen wat je prettig vindt en waarover je je onzeker voelt. Als je deze onderwerpen met elkaar bespreekt, kan er een sfeer van vertrouwen ontstaan.

Openheid en vertrouwen helpen om samen op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden om de seksuele relatie weer vorm te geven. Als het niet lukt om er samen uit te komen, dan kun je de hulp inschakelen van een deskundige op het gebied van relatieproblemen en/of seksualiteit. Je (huis)arts kan je hierbij helpen.

Alleenstaanden

Heb je geen vaste partner, dan is het misschien niet altijd mogelijk om emoties, intimiteit en warmte te delen met een ander. je zult meer moeite moeten doen om deze verlangens vervuld te krijgen.

Gevolgen op seksueel gebied kunnen voor alleenstaanden extra belastend zijn. Deze problemen zijn niet altijd makkelijk met familie of vrienden te bespreken. Daarnaast kan het aangaan van een nieuwe relatie moeilijk zijn. Bij een eerste kennismaking wil je misschien niet direct over je ziekte beginnen, maar je wilt er wellicht ook niet te lang mee wachten.

Een nieuwe relatie

Het aangaan van een nieuwe relatie kan door kanker en de behandeling moeilijk zijn. Veranderingen in je uiterlijk kunnen je onzeker maken.

Wanneer vertel je aan iemand die je net kent dat je kanker hebt of hebt gehad? Zichtbare veranderingen komen vaak al in de eerste ontmoeting ter sprake. Onzichtbare veranderingen kunnen een rol spelen als seksualiteit belangrijk wordt.

Je kunt bij je nieuwe partner aangeven dat je het op seksueel vlak rustig aan wilt doen. Je kunt dan ook bespreken wat je hebt meegemaakt en wat daarvan de gevolgen zijn op seksueel gebied.

Op het moment dat je je meer vertrouwd voelt met je nieuwe partner, wordt het misschien ook wat makkelijker om over seksualiteit te praten.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: maart 2017

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.

Met medewerking van

Drs. Groot, H.E. de (psycholoog-seksuoloog), Prof. dr. Incrocci, L. (radiotherapeut), Drs. Tuijnman-Raasveld, C.C. (psycholoog-seksuoloog)