Gevolgen

Relaties en kanker

Opslaan
Seksualiteit is voor veel mensen een belangrijk onderdeel van hun relatie. Wanneer kanker en de behandeling daarvan seksuele problemen veroorzaakt, kan dat de relatie onder druk zetten.

Relationele problemen kunnen ook juist de oorzaak van seksuele problemen zijn. Het is daarom belangrijk om te proberen dit te onderscheiden. Zijn de problemen een gevolg van de kanker, of van een (seksuele) relatie die vóór de ziekte al moeizaam was?

De seksuele gevolgen van de ziekte en/of behandeling hebben niet alleen invloed op u, maar ook op uw partner. Na de behandeling kan het enige tijd duren voordat seks weer deel uitmaakt van uw leven. Voor het herstel van seksueel contact is tijd nodig.

Door de kanker kan er zowel voor u als voor uw partner veel veranderen. De verwerking verloopt voor de partners niet altijd hetzelfde. Hierdoor kunnen de behoeften van u en uw partner van elkaar verschillen. Uw partner heeft bijvoorbeeld weer zin om te vrijen, terwijl u vooral behoefte heeft aan ‘een arm om uw schouder’. Hierdoor lukt het soms niet meer om elkaar tot steun te zijn, hoe graag u dat ook wilt.

Praten helpt

Het helpt om elkaar te vertellen wat u prettig vindt en waarover u zich onzeker voelt. Als u deze onderwerpen met elkaar bespreekt, kan er een sfeer van vertrouwen ontstaan.

Openheid en vertrouwen helpen om samen op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden om de seksuele relatie weer vorm te geven. Indien het u niet lukt om er samen uit te komen, dan kunt u de hulp inschakelen van een deskundige op het gebied van relatieproblemen en/of seksualiteit. Uw (huis)arts kan u hierbij helpen.

Alleenstaanden

Heeft u geen vaste partner, dan is het misschien niet altijd mogelijk om emoties, intimiteit en warmte te delen met een ander. U zult meer moeite moeten doen om deze verlangens vervuld te krijgen.

Gevolgen op seksueel gebied kunnen voor alleenstaanden extra belastend zijn. Deze problemen zijn niet altijd makkelijk met familie of vrienden te bespreken. Daarnaast kan het aangaan van een nieuwe relatie moeilijk zijn. Bij een eerste kennismaking wilt u misschien niet direct over uw ziekte beginnen, maar u wilt er wellicht ook niet te lang mee wachten.

Een nieuwe relatie

Het aangaan van een nieuwe relatie kan door kanker en de behandeling moeilijk zijn. Veranderingen in uw uiterlijk kunnen u onzeker maken.

Wanneer vertelt u aan iemand die u net kent dat u kanker heeft of heeft gehad? Zichtbare veranderingen komen vaak al in de eerste ontmoeting ter sprake. Onzichtbare veranderingen kunnen een rol spelen als seksualiteit belangrijk wordt.

U kunt bij uw nieuwe partner aangeven dat u het op seksueel vlak rustig aan wilt doen. U kunt dan ook bespreken wat u heeft meegemaakt en wat daarvan de gevolgen zijn op seksueel gebied.

Op het moment dat u zich meer vertrouwd voelt met uw nieuwe partner, wordt het misschien ook wat makkelijker om over seksualiteit te praten.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: maart 2017

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.

Met medewerking van

Drs. Groot, H.E. de (psycholoog-seksuoloog), Drs. Tuijnman-Raasveld, C.C. (psycholoog-seksuoloog), Prof. dr. Incrocci, L. (radiotherapeut)