Omgaan met de financiële gevolgen van kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Als je kanker krijgt, kan dat financiële gevolgen hebben. Je krijgt waarschijnlijk meer zorgkosten. Woon je ver van het ziekenhuis, dan kun je ook veel geld kwijt zijn aan reizen en parkeren. 

Tegelijkertijd heb je misschien ook minder inkomsten. Bijvoorbeeld omdat je niet meer kunt werken of minder gaat werken. Of omdat je partner een stapje terug doet. Rondkomen wordt dan een uitdaging.

Zuiniger aan doen en kosten besparen

Meer kosten en minder inkomsten betekent dat je zuiniger aan moet doen. Dat is niet makkelijk. Op de website van het Nibud en de Consumentenbond vind je praktische en slimme bespaartips.

Overstappen naar een andere zorgverzekering?

Een goedkopere zorgverzekering afsluiten lijkt soms een aantrekkelijke manier om kosten te besparen. Maar uiteindelijk kun je juist duurder uit zijn door over te stappen. Dat komt omdat vooraf meestal niet goed in te schatten is hoe hoog je  zorgkosten zullen zijn.

Tips: 

  • Zet op een rijtje welke zorg je de komende tijd nodig hebt. Vraag eventueel je arts om je daarbij te helpen.
  •  Overweeg je over te stappen? Vergelijk dan de premies en voorwaarden van je huidige polis met die van een aantal andere polissen.
  • Probeer in te schatten of overstappen naar een goedkopere polis ook op langere termijn voordelig voor je zal zijn.

Toeslagen en tegemoetkomingen

Mensen die niet veel inkomsten hebben, kunnen vaak toeslagen of tegemoetkomingen krijgen van de overheid. Bijvoorbeeld een huurtoeslag of zorgtoeslag.

Gemeenten geven soms een extra bijdrage in de zorgkosten. Soms is het ook mogelijk om bij een minimum inkomen via de gemeente een collectieve zorgverzekering af te sluiten. 

Misschien kun je voor zo’n financiële regeling in aanmerking komen. Lees meer over toeslagen en vergoedingen op de website van het Nibud.

Zorgkosten aftrekken 

Mogelijk kun je bepaalde zorgkosten aftrekken van de belasting. Lees op de website van de Belastingdienst aan welke voorwaarden je dan moet voldoen.

Geldzorgen

Misschien lukt het niet of maar nauwelijks om rond te komen met het geld dat je hebt. Je kunt daar wakker van liggen en er veel over piekeren. Waar betaal je alle rekeningen van? En kun je nog wel de dingen blijven doen die je graag doet?

Praat erover

Heb je beginnende financiële problemen, praat er dan over met mensen die je vertrouwt. Bijvoorbeeld met een goede vriend of vriendin. Zij kunnen je steunen en je misschien ook helpen. Bijvoorbeeld bij het ordenen van je administratie of het onderhouden van contacten met instanties. 

Praten over geldproblemen kan moeilijk zijn. Je schaamt je misschien, of je vindt het te privé. Toch lucht het vaak op om je zorgen te delen. Je kunt je daardoor minder alleen voelen.

Tips:

  • Je kunt ook praten met een vertrouwenspersoon op je werk.
  • Werk je bij een grote organisatie? Dan kun je misschien financiële steun krijgen uit een bedrijfsfonds (sociaal fonds). Je kunt dit navragen bij de personeelsafdeling of bij de bedrijfsmaatschappelijk werker.

Schulden

Als je je rekeningen niet kunt betalen of een lening niet kunt terugbetalen, ontstaan er schulden. Het is verstandig om dan snel hulp te zoeken. Je kunt het beste naar je gemeente gaan. Deze is verplicht je te helpen en zal samen met je kijken wat er nodig is. Je  kunt bijvoorbeeld hulp krijgen van een maatschappelijk werker of van een schuldhulpverlener. 

Tips bij schulden:

  • Ken je niemand die je kan helpen om financieel orde op zaken te stellen? Dan kun je hulp vragen van een vrijwilliger van SchuldHulpMaatje.
  • Op internet zijn stappenplannen te vinden waarmee je zelf je schulden kunt regelen. Je vindt ze bijvoorbeeld op de website Zelf je schulden regelen.nl of op de website van het Juridisch loket.

Sombere gevoelens

Door geldzorgen en schulden kun je somber worden of depressieve gevoelens krijgen. Had je dit soort klachten al, dan kunnen ze erger worden. Het is dan verstandig om professionele hulp te zoeken. Je  huisarts kan samen met je kijken wie jou kan helpen.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-deskundige-vrouw

Michaela van der Veldt, MSc.

Maatschappelijk werker, Erasmus MC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2019