Lymfoedeem bij kanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofon
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonLymfoedeem kan een gevolg zijn van kanker of de behandeling van kanker. Hieronder lees je wat lymfoedeem is, en wanneer het kan ontstaan.
Bij lymfoedeem hoopt zich een abnormale hoeveelheid vocht en eiwitten op in een arm of been, de romp, de hals, het gezicht of het bekken.
Hoe herken je lymfoedeem?
Mogelijke klachten zijn een zwaar, moe gevoel, veranderingen aan de huid en/of een zwelling. Lees meer over de symptomen van lymfoedeem.
Snel beginnen met de behandeling beginnen is belangrijk
Lymfoedeem moet zo vroeg mogelijk worden aangepakt. Hoe eerder het behandeld wordt, hoe groter de kans dat de zwelling minder wordt of stabiel blijft. Lees meer over de behandeling van lymfoedeem.
Ben je er op tijd bij, dan is er een kans dat het lymfoedeem lange tijd wegblijft. Zeker als je zelf al het mogelijke doet om het risico op terugkeer te verkleinen. Maar er is altijd kans dat het weer terugkomt. Lymfoedeem is namelijk een chronische aandoening.
Wanneer heb je kans op lymfoedeem?
Je hebt kans op lymfoedeem als er door de behandeling van kanker lymfeklieren verwijderd of beschadigd zijn.
Er is ook kans op lymfoedeem als de tumor of uitzaaiingen tegen de lymfevaten aandrukken. Het lymfestelsel kan dan niet goed meer werken.
Had je al lymfoedeem, dan kan het door kanker of de behandeling van kanker erger worden. Ook kunnen er nieuwe klachten ontstaan.
Bij welke soorten kanker is er een risico op lymfoedeem?
Kanker en de behandeling daarvan kunnen een verhoogd risico geven op lymfoedeem. Voorbeelden van kankersoorten waarbij dit het geval is:
- borstkanker
- baarmoederhalskanker
- lymfeklierkanker: hodgkinlymfoom en non-hodgkinlymfoom
- kanker in het hoofd-halsgebied
- melanoom (als de lymfeklieren verwijderd worden)
- prostaatkanker
- anuskanker
- peniskanker
- schaamlipkanker (vulvakanker)
- andere vormen van kanker waarbij lymfeklieren verwijderd of bestraald worden, of in de knel komen
Krijg je een behandeling die een risico geeft op lymfoedeem, zoals een operatie of bestraling? Dan krijg je hier vóór en na de behandeling uitgebreide informatie over. Is dat niet zo, vraag je arts of verpleegkundige dan om informatie.