Behandeling van lymfoedeem

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Bij lymfoedeem zijn verschillende behandelingen mogelijk. Welke behandelingen je krijgt, hangt af van de ernst van je klachten.

Op deze pagina lees je welke behandelingen mogelijk zijn bij beginnende klachten, toenemende klachten en ernstige klachten.

Behandeling bij beginnende klachten

Bij beginnende klachten is nog geen uitgebreide behandeling nodig. Wel is het belangrijk om overdag een Therapeutische Elastische Kous (‘steunkous’) te dragen. 

Is je arm of been licht gezwollen, dan zwachtelt de therapeut je arm of been eerst in. Als het lymfevocht is afgevoerd, kun je de kous gaan dragen. De therapeut kan je een zelfmanagement cursus aanbieden. Hierin leer je wat je zelf aan lymfoedeem kunt doen. Lees verder over zelfmanagement bij lymfoedeem.

Behandeling bij toenemende klachten

Is er toch behandeling nodig voor lymfoedeem? Dan krijg je vaak een combinatie van behandelingen.

De behandeling bestaat uit 2 fasen. In de eerste fase probeert de therapeut de zwelling en klachten te verminderen. De tweede fase is bedoeld om het resultaat van de behandeling te behouden.

Fase 1: Behandelfase 

Meestal duurt de behandelfase 6 tot 12 weken. Het verschilt per patiënt.

De behandeling bestaat altijd uit een combinatie van:

Daarnaast zijn nog 1 of meer andere behandelingen mogelijk:

Fase 2: De onderhoudsfase

De onderhoudsfase is bedoeld om het resultaat van de behandeling te behouden. Een voorbeeld van een behandeling in de onderhoudsfase is de Therapeutisch Elastische Kous (‘steunkous’). Andere voorbeelden zijn compressiehulpmiddelen voor de nacht of een pneumatische compressiepomp thuis. Massage van speciaal bindweefsel (fascia) kan ook in de onderhoudsfase plaatsvinden.

Verder is zelfmanagement belangrijk in de onderhoudsfase. Dit betekent dat je zelf dingen doet om te voorkomen dat je klachten erger worden, zoals: 

  • voldoende bewegen
  • overgewicht voorkomen
  • wondjes en infecties voorkomen
  • je huid goed verzorgen

Zelfdrainage, zwachtelen of lymfetaping kan ook helpen om de afvoer van lymfevocht te bevorderen. De therapeut leert je hoe je dit moet doen. Hij of zij vertelt ook waar je op moet letten, zodat je bij veranderingen tijdig aan de bel trekt.

Behandeling bij ernstige klachten

Heb je ernstige oedeemklachten die niet goed reageren op behandeling? Of helpen niet-operatieve behandelingen onvoldoende? Dan kun je terecht bij het expertisecentrum lymfovasculaire geneeskunde in Drachten. 

Experimentele behandelingen

Voor een behandeling in studieverband kun je terecht bij het Maastricht UMC+ en het Radboudumc. Deze ziekenhuizen doen onderzoek naar microchirurgie bij lymfoedeem. Lees meer over dit onderzoek

Informeer vooraf bij je zorgverzekeraar

De kosten voor diagnostiek en behandeling van lymfoedeem verschillen. Vraag daarom vooraf bij je zorgverzekeraar of je de kosten vergoed krijgt.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

illustratie-arts-man

Dr. Robert Damstra

Dermatoloog, Ziekenhuis Nij Smellinghe

illustratie-arts-vrouw

Gerike van den Berg-Wouters

Huid- en oedeemtherapeut, Huidzorg Harderwijk

illustratie-deskundige-vrouw

Lianne Holzapfel, MSc.

Oedeem- en oncologisch fysiotherapeut, MCZ

Foto Wouter Hoelen

Wouter Hoelen, MSc.

Fysiotherapeut en algemeen bestuurslid Nederlands Netwerk voor lip- en lymfoedeem

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2018