stijging psa na operatie

Openbaar gesprek
29 december 2016 om 21.19,
gewijzigd 27 januari 2017 om 19.00
14051 x gelezen
beste mensen,
Al een hele tijd niets van me laten horen, even in het kort.
september 2015 geopereerd aan prostaatkanker, verwijdering met da vinci.
snijranden niet schoon, echter ruim negen maanden psa 0.
helaas sinds enige maanden stijgt mijn psa zeer langzaam, 0.1. 0.12. 0.13. en nu 0.14.
Ik moet nu eind februari weer bloedprikken en bij 0.19 nabestralen.
de laatste stijging van 0.13 naar 0.14 heeft twee maanden geduurd.
Dus wachten, wachten en niet weten wanneer er bestraald gaat worden.
Maak mij wel zorgen over de bestraling, incontinent? impotent geen probleem ben bijna 68.
Wellicht wil iemand reageren, altijd welkom!
gr Jan

18 reacties

Hallo Luntertje,

Dat is zeker een hele tijd geleden, je maakt je nu zorgen, dat is best te begrijpen, bespreek dit met je specialist en met je directe naaste familie, vrouw / kinderen. Je zegt je zorgen te maken over incontinentie en niet over potentie, uit eigen ervaring weet ik dat ook al ben je 68 jr. dat dit toch een niet prettige ervaring is. Nogmaals, ga een gesprek aan met je arts. Ik wens je een gezond 2017 toe, het komt vast goed, houdt de moed er in.

Een hartelijke groet van Marenov.

Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28

Hallo Luntertje,

Volgens mijn uroloog zijn de gevolgen van bestralen na een operatie vaak ernstiger dan alleen bestralen. Impotentie vind jij geen probleem, is ook niet zo erg dan wanneer je jonger bent. Ik ben nog wat ouder, maar vind het bepaald niet leuk dat ik impotent ben geworden.

Ik zit vermoedelijk in hetzelfde schuitje, mijn eerste psa na de operatie in oktober j.l. was 0.4, maar zou nog kunnen dalen volgens de uroloog. Dat hoop ik dan maar. Vermoedelijk kies ik niet voor bestralen maar voor een medicijn om de psa te onderdrukken mocht dat nodig worden.

M.vr.gr. herfstaster

Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28

Dag Luntertje,

Ik ben een van de ervaringsdeskundigen op dit gebied en heb ook al in eerdere discussies op dit onderwerp gereageerd.
Operatie in juli 2012, na 3 maanden PSA van 0,18, hierop volgden 35 bestralingen gedurende de maanden oktober/december 2012.
Ook bij mij was er angst voor de bestralingen, vooral vanwege de verhalen wat dat allemaal voor schade in je lichaam kon aanrichten.
Na mijn gesprek met een radiotherapeut, die echt alle tijd voor me heeft genomen is een deel van de angst weggenomen en ook de hoop ontstaan dat het mogelijk toch nog allemaal goed zou komen.
Ik ben blij dat ik het heb laten doen en heb nu (4 jaar later) nog steeds de laagst mogelijke PSA waarde.
Wat betreft de bijwerkingen, weet ik uit de verhalen van lotgenoten op deze discussie pagina's, dat het echt niet bij iedereen (meteen) goed komt.
Maar ik weet ook dat het wel degelijk goed kan gaan.
Ik ben nooit incontinent geweest, niet na de operatie en ook niet na de bestralingen, maar ik besef dat je dan ook geluk hebt.
Wat betreft de impotentie, was ik er van overtuigd dat dit niet meer goed zou komen na deze twee behandelingen en was er dus ook niet meer mee bezig.
Tot mijn verbazing is het echter toch weer spontaan teruggekomen, een jaar na de operatie en dus ruim een half jaar na de bestralingen.
Het is niet 100% hetzelfde als voor de operatie, maar je wordt natuurlijk ook een jaartje ouder en ik ben er tevreden mee.
Mijn advies is, laat je heel goed bijpraten door een radiotherapeut, die geeft je betere informatie dan de gemiddelde kennis met een angstverhaal.
Mocht je wat dieper op het onderwerp in willen gaan, dan kun je me ook een contactverzoek sturen, ik wil je graag meer details geven.

Succes met het maken van een keuze.

Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
heb ik erg veel aan zal dit tzt bespreken met de radioloog, mijn uroloog
vind het veel te vroeg om te bestralen, bij 0.14 wachten we drie maanden en
meten dan weer, kan best zijn, zegt hij dat de psa nog steeds op 0.14 staat.
dank voor je betrokken reactie.
jan


Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28

Beste Zeeuws,

Na het nemen van biopten, werd in het ZRT de gleason score bepaald op 8.
Omdat de de operatie plaats vond in Nijmegen, heeft men blijkbaar de afgenomen weefsels nog eens onderzocht, daar kwam men tot de conclusie dat de gleason score 7 was.
Volgens mij is deze score dan ook geen exacte wetenschap, maar meer een toevalstreffer afhankelijk van welk stukje weefsel wordt onderzocht.

Vriendelijke groet,

Wandelaar

Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Hallo, wou even reageren op je bericht, ik heb nl, ongeveer het zelfde probleem.ik ben in mei 2015 geopereerd, ook dmv da vinci, na de operatie was mij psa 0,15 daarna 28 bestralingen gehad preventief voor het geval er toch nog iets in de snijvlakken zat, incontenent was ik al na de operatie omdat ik complicaties heb gehad, mijn bevindingen met anderen over incontenentie na bestralingen zijn eigenlijk wel positief, je word nl bestraald met een volle blaas, dit word van te voren dmv een scan bepaald, iedere bestraling waar je heen gaat moet je van te voren het zelfde drinken als wat bepaald is door de scan, dit bied je blaas de bescherming, maar daar zal de oncoloog je alles over vertellen, heb zelf voor de rest totaal geen problemen gehad na de bestraling.Wat betrefd de psa stijging daar heb ik ook sinds een half jaar last van, na de bestraling was die 0,12 daarna langzaam zakkend naar 0,09, drie maanden geleden was die ineens weer 0,12 en vorige week 0,15, dus niet goed, heb 16 jan,as een gesprek hierover met de uroloog.Nou ben ik sinds mijn operatie lid van een forum, weet niet of ik de naam hier mag noemen, maar dat is speciaal gericht op mensen met prostaatkanker en alles wat daarna komt. daar kun je al je vragen stellen aan mensen die het zelf meemaken en deskundigen op dit gebied.zelf heb ik het advies gekregen om met de uroloog te praten over de stijging en de eventuele mogelijkheden, op een normale mri scan kan je met deze lage psa waardes nog niks zien, zij adviseerde me om te wachten met eventuele behandelingen tot de psa verder opgelopen was, de mensen tonen ook hun ziekte verloop en behandelingen, de man die mij adviseerde had gewacht tot zijn psa 1.29 was en heeft toen in Nijmegen een nanoscan laten maken, daar was al iets op zichtbaar, daarna nog afgewacht in overleg met de uroloog en bij een psa van 2.02 heeft hij een psma gallium scan laten maken in utrecht, daar waren al meerdere dingen te zien en de plaats waar ze zaten, daarop konden ze gericht een bestraling doen, en zijn psa is nu weer wat het vroeger was, wat ik wil zeggen is, met deze psa waarde van je is nog niks te zien op een scan, je kan het snijvlak wel laten bestralen maar wie zegt dat er verder niet al iets zit. zelf ben ik ook nog een leek op dit gebied maar dank zij het forum kan ik beter voorgelicht het gesprek met de uroloog in gaan.

Hoop dat je hier iets aan hebt m.v.g. Ton
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
dank voor je uitgebreide verslag, ik neem het mee naar de uroloog,
de inhoud uiteraard!
dankjewel hier heb ik veel aan.
gr Jan
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
dit was de reactie van de radioloog!

Uw bericht is terecht gekomen bij de afdeling radiotherapie. Ik weet niet of dat uw bedoeling was.

PSMA scans worden gemaakt op de afdeling nucleaire geneeskunde. Nog niet in het Isala maar wel o.a. Amersfoort en Groningen.

Het doel van de PSMA scan is met name om te controleren of er uitzaaiingen zijn. Deze scan detecteert afwijkingen bij een lagere PSA waarde dan bij de traditionele choline PET/CT.

De PSMA scan is onvoldoende nauwkeurig om alle aanwezige tumorcellen weer te geven. Daarom wordt er bij bestraling het gehele prostaat bed bestraald.

Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Goede link. Maar in die zin achterhaald dat het St. Antonius al lang niet meer de enige instelling is die dit onderzoek kan doen. Van het RadboudUMC weet ik ook heel zeker dat het tot de mogelijkheden behoort, en mogelijk ook nog bij veel andere ziekenhuizen die zelf in staat zijn om de noodzakelijke radio-actieve materialen kan te maken.

De PSMA Petscan kan kleinere uitzaaiingen detecteren dan de reguliere CT-scan. Weet echter dat er specifiek voor juist hele kleine uitzaaiingen nog geen gerichte behandelmethode is om gericht alleen die kleine uitzaaiingen te behandelen. Dat is wel in ontwikkeling, bestraling met Lutetium en aanverwante stoffen, maar op dit moment alleen in Duitsland in onderzoeksfase beschikbaar. Het RadboudUMC in Nijmegen overweegt om deze behandeling in 2017 ook op te gaan starten, in eerste instantie als klinische trial.
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
dag Kostunix,
mij wordt nu verteld dat ze het hele prostaatbed gaan
nabestralen, stel dat na de psma scan ook cellen worden
gezien net iets buiten dat gebied, is dat qua bestraling
toch winst?
mijn psasteiging is zoals je misschien weet te wijten aan
niet schone snijranden en staat nu op 0.14, dit is na de
operatie in september 2015. Dat de rommel langzaam groeit
is duidelijk,ik hoor over drie weken weer hoe het er voor staat.
dankje voor je expertise en meedenken!!
jan
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28

Goedendag, ik ben in 2016 ook geopereerd met de davinci ,conclusie snijtanden zijn schoon.

ik denken ben schoon helaas nog geen erectie zit daar wel wat mee ivm ik nu bijna 59 ben en dus 3 jaar niets heb.

na ongeveer 8 maanden van operatie begon de psa te stijgen met 0.01 maandelijks.

plots bleef het 4 maanden gelijk, ik had met de huisarts de afspraak elke 1e vrijdag van de maand te prikken zodat ik het goed kan volgen.

toen opeens ging het met 0.03 daarna weer 1 maand niet omhoog en toen met 0.04 omhoog.

ik had eerder al contact op genomen met een professor van het Andreas mannen kliniek daar mijn arts wilde bestralen bij een waarde van 0.23 maar de radioloog zei mij dat het niet zeker is dat je de goede plek hebt ivm de scan dan nog niets kan vast stellen.

de professor vertelde mij dat 0.50 redelijk is en je het meeste kans hebt dat de te bestralen plek zichtbaar is.

ik zit nu op 0.47 ging afgelopen maand met 0.11 ineens omhoog was wel schrikken, mijn uroloog belde me en heeft een afspraak gepland voor een scan.

ik wil hem vragen indien de plek zichtbaar is of het per operatie weg te snijden is daar ik denk minder schade zou hebben dan bestralen u's afwachten maar.

door de bestraling kun je incontinent van voren en achteren worden en zit daar niet op te wachten.

nu verlies ik bij een hoestbui of opwaartse kracht af en toe een druppel.

ik hoop dat je hier mee iets gerust gesteld bent. Mvg Joop kuypers

Laatst bewerkt: 02/12/2019 - 16:55